ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προβληματισμοί για τη μαρίνα της Σκιάθου

προβληματισμοί-για-τη-μαρίνα-της-σκιά-715822

Υπογραμμίζεται ότι πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος του νησιού

Ποικίλες θέσεις και προβληματισμοί διατυπώνονται από την τοπική κοινωνία της Σκιάθου με αφορμή το θέμα της μαρίνας, και κυρίως τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον βόρειο λιμένα που προωθεί το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Διατυπώνοντας εγγράφως τις σκέψεις του ο Γιώργος Διολέττας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» με αφορμή τα προαναφερθέντα, υπογραμμίζει ότι «είναι κατανοητή η αναγκαιότητα της υλοποίησης μαρίνας αλλά με προδιαγραφές και τρόπο δόμησης τέτοιο που να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του νησιού μας».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, στο άρθρο που παραθέτουμε, ο κ. Διολέττας σημειώνει χαρακτηριστικά : «Δραστηριοποιούμεθα και ζούμε στο μοναδικής ομορφιάς νησί του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο. Τα τελευταία 30 χρόνια, στη Σκιάθο όπως και σε πολλά άλλα νησιά της Ελλάδας, παραμένει ως βασική πηγή της οικονομίας ο τουρισμός. Είμαστε λοιπόν απόλυτα συνδεδεμένοι με την έννοια της τουριστικής οικονομίας η οποία βασίζεται στις παροχές και τις δραστηριότητες που μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας.

Οι δραστηριότητες που προσφέρουμε σχετίζονται με τον ήλιο, τη θάλασσα, τη φυσική ομορφιά και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού μας. Πρωτεύοντα ρολό στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών είναι κατασκευή μαρίνας η οποία αναμφίβολα θα βοηθήσει (κοινωνικά και οικονομικά) στο να αναβαθμιστεί η ποιότητα τουρισμού στο νησί μας. Για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα όμως, θα πρέπει να κατασκευαστεί μια μαρίνα ήπιας μορφής και παραδοσιακού χαρακτήρα πλήρως εναρμονισμένη με το περιβάλλον».

Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις δραστηριότητες του νησιού μας διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα του και όχι να τον αλλάξουμε αστικοποιώντας τον με μια μαρίνα που θα θυμίζει μεγαλούπολη.

Ενδεικτικό είναι πως η εγκριθείσα και δημοσιευθείσα (ΦΕΚ799/Δ/8.11.1999) μελέτη για την κατασκευή μαρίνας, είναι μια ογκώδης κατασκευή η οποία είναι απαγορευτική διότι βεβηλώνει πλήρως την όψη του λιμανιού της Σκιάθου (ενδεικτικά προβλέπει κατασκευή κτηρίων 3500μ2 εντός του λιμένα της Σκιάθου) αλλά και γιατί το ύψος του προϋπολογισμού υλοποίησής της είναι απαγορευτικό για οποιονδήποτε σοβαρό επενδύτη.

Είναι γνωστό σε όλους μας, προσθέτει ο ίδιος, πως με την κατασκευή μαρίνας, θα έχουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης ιδιαίτερα για του μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, που δυστυχώς τα τελευταία έτη έχει συρρικνωθεί σε σχεδόν τρεις μήνες.

Επίσης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα θα έχουμε ενίσχυση της τοπικής οικονομίας». Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω «είναι κατανοητή η αναγκαιότητα της υλοποίησης μαρίνας αλλά με προδιαγραφές και τρόπο δόμησης τέτοιο που να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του νησιού μας.

Πέρα όμως από τη νέα μελέτη κατασκευής μαρίνας, που επιτάσσουν άλλωστε και οι σύγχρονοι περιβαλλοντικού όροι, καταλήγει ο κ. Διολέττας, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια σε ότι αφορά στην επιλογή του υποψήφιου επενδυτή, ο οποίος θα πρέπει να υποχρεωθεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και τις ανάγκες του τόπου μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου