ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συγκλονιστικά τεκμήρια σε έκθεση στην Ευαγγελίστρια Σκιάθου

συγκλονιστικά-τεκμήρια-σε-έκθεση-στη-712230

Μετά την παράταση ενός και πλέον μήνα, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο», η οποία διοργανώθηκε από τo ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ Μαγνησίας& Β. Σποράδων.

Η συνολική επισκεψιμότητα της έκθεσης, σύμφωνα με το αρχείο που τηρείται στην Ιερά Μονή, υπολογίζεται σε περισσότερους από 7.000 επισκέπτες. Τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής που οργάνωσε το Λύκειο Σκιάθου στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, την έκθεση επισκέφθηκαν οι μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» με εμβληματικούς φορείς της χώρας, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, για την παρουσίαση εκθέσεων, ο σύλλογος για το 2018 συνεργάστηκε με το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την παρουσίαση της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο» η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού για το διάστημα 6 Μαΐου έως 4 Νοεμβρίου 2018.

Η έκθεση ξεκίνησε την πορεία της το 2006 στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής με τον τίτλο «Η Αττική Γη υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ‘22», στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε και εμπλουτίστηκε με νέο υλικό, σε περισσότερες από 15 πόλεις και μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» προς το ίδρυμα της Βουλής, στη Σκιάθο εμπλουτίστηκε με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου και ιδιωτικές συλλογές, δημιουργώντας μια νέα έκθεση στην οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 από τη μια στην Αττική και από την άλλη στη Σκιάθο.

Στόχος του συλλόγου, μέσα από συνεργασίες με σημαντικά μουσεία της χώρας, είναι να δημιουργούνται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και η προβολή της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου