ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλλαγές στα Λιμενικά Ταμεία

αλλαγές-στα-λιμενικά-ταμεία-699819

Διερευνητικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της περιοχής μας προτίθεται να αναλάβει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου, με στόχο τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ελήφθη κατ’ αρχήν απόφαση, προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική σύστασης Α.Ε., από κοινού με τα υπόλοιπα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα της περιφέρειάς μας, με στόχο την κατάθεση σχετικής πρότασης στο αρμόδιο Υπουργείο, για τη διαχείριση των λιμενικών ταμείων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, προσκαλεί τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς το σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα του παρόντος, με ειδικότερα κριτήρια εφαρμογής της λιμενικής Πολιτικής που καθορίζονται για τα Λιμενικά Ταμεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στο άρθρο 36 προβλέπεται συγχώνευση των Οργανισμών Λιμένων σε τέσσερα Λιμενικά Δίκτυα – Ανώνυμες Εταιρείες που θα είναι: Το Αττικό Λιμενικό Δίκτυο, το Δίκτυο Λιμένων Βορείου Ελλάδος, το Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδος και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

Οι παραπάνω εξελίξεις συζητήθηκαν διεξοδικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου και ορίστηκε η επιτροπή, που θα αναλάβει κατ’ αρχήν να διερευνήσει τη δυνατότητα σύστασης Α.Ε. σε περιφερειακό επίπεδο για τη διαχείριση των λιμένων της περιφερείας μας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου υπογραμμίζεται ότι: «Είχαμε διαβάσει το σχέδιο νόμου περί Αναδιάρθρωσης Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και είχαμε παρακολουθήσει τη δημόσια διαβούλευση. Με την ψήφιση του Νόμου 4150 στις 29 Απριλίου του 2013 και συγκεκριμένα γνωρίζοντας το άρθρο 42 του Κεφαλαίου Ι’ περί Ανάπτυξης Εθνικού Λιμενικού Συστήματος, υποβάλαμε σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αλλά και στον νομικό μας σύμβουλο κ. Παπαρίζο, αίτημα για έγκαιρη ενημέρωση και οργάνωση για τη σύσταση Α.Ε. σε περιφερειακό επίπεδο».

Κατά συνέπεια «υπερψηφίσαμε το 7ο θέμα της συνεδρίασης του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου της Παρασκευής 23 Αυγούστου σχετικά με την κατ’ αρχήν απόφαση δημιουργίας Περιφερειακού Λιμενικού Ταμείου Β. Σποράδων και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας δια της συγχωνεύσεως των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, κ.λπ.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση προτείναμε και έγινε αποδεκτό, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, εκτός από το Δήμαρχο Σκιάθου κ. Πλωμαρίτη και τον κ. Χαδούλη ως σύμβουλο, να μετέχει των προσπαθειών και των συζητήσεων και επιτροπή του Δ.Λ.Τ. Σκιάθου, απαρτιζόμενη από τον πρόεδρο του Δ.Λ.Τ. Σκιάθου Πασχάλη Πασχάλη και τα μέλη Χρίστο Μασούρο και Αναστασία Φιλαρέτου».

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου της Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής αναφέρει ότι εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θα τεθεί υπόψη του Δ.Σ., σε προσεχή συνεδρίαση, τονίζοντας παράλληλα ότι ο νέος νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Αλοννήσου, Μιχάλης Καλογιάννης, δηλώνει: «θετικός στη συγκεκριμένη προοπτική» διότι «η υπάρχουσα γραφειοκρατία δυσχεραίνει τη λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως υπογραμμίζει, εξάλλου, ο ίδιος: «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που υπάρχουν, ακόμη και στην πρόσληψη προσωπικού, θα ήμουν θετικός σε ένα τέτοιο σχήμα, διότι είναι πολύ πιο ευέλικτη η λειτουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου