ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διαφυλάττουν τη ναυτική παράδοση αιώνων

διαφυλάττουν-τη-ναυτική-παράδοση-αιώ-669570

Βιβλιοθήκη μελέτης θα λειτουργήσει από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και είναι απόρροια της δράσης του Μουσείου, το οποίο από τον Νοέμβριο του 2015 έχει ενταχθεί στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ναυτικών Μουσείων και στο μικρό διάστημα λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει μια επιτυχημένη πορεία, πέρα από τη μόνιμη έκθεση την οποία επισκέφθηκαν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επισκέπτες. Ακόμη σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων της Σκιάθου, περισσότεροι από 500 μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο, γνωρίζοντας τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Σκιάθου, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερους από 1.500 τίτλους βιβλίων και εντύπων και πλούσιο αρχειακό υλικό, για τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας όπως και ξεχωριστό τμήμα για την ιστορία της Σκιάθου, με συλλεκτικές εκδόσεις και τοπικές εφημερίδες.

Το μεγαλύτερο τμήμα της βιβλιοθήκης είχε συγκεντρωθεί με ενέργειες της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και από δωρεές μελών της Ενωσης, μεταξύ αυτών οι : Γιάννης Θ. Παρίσης, Θωμάς Θ. Παρίσης, Μιχάλης Αδ. Μαθηνός, Κώστας Χατζηιωάννου, αλλά και δωρητών όπως Χρήστος Χειμώνας, Γιώργιος Φιλ. Χρήστου, Χρήστος Ντούνης.

Με πρωτοβουλία του Μουσείου στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με σημαντικές εκδόσεις από δωρεές Ιδρυμάτων και Φορέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα του Μουσείου, όπως το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Ιδρυμα «Θωμάς και Βάντα Επιφανείαδη», το Ιδρυμα Ευγενίδου, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ιδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση.

Με απώτερο σκοπό το συνεχή εμπλουτισμό της, έχουν σταλεί σχετικά αιτήματα σε άλλα Ιδρύματα και βιβλιοθήκες της χώρας, ωστόσο κάθε δωρεά από οπουδήποτε και αν προέρχεται, είναι ευπρόσδεκτη. Στόχος του Μουσείου μέσα από τη λειτουργία της μοναδικής ανοιχτής στο κοινό βιβλιοθήκης στη Σκιάθο, είναι να γνωρίσουν οι νέοι τη σημαντική και μακρόχρονη ναυτική ιστορία της χώρας και του νησιού, όπως και να δημιουργηθεί ένας χώρος μελέτης για τους ερευνητές.

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο γραφείο της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου (παλιό λιμάνι) και λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 18:30-20:30.

Παράλληλα το Μουσείο για το διάστημα Νοέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017 θα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6945107626 και 6938246755.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου