ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ανοιγμα» της Αλοννήσου σε δύο αγορές

ανοιγμα-της-αλοννήσου-σε-δύο-αγορές-659305

Συμμετοχή του Δήμου σε δύο εκθέσεις στη Στοκχόλμη και το Βουκουρέστι

Σε δύο πολύ σημαντικές διεθνείς εκθέσεις για την προβολή του νησιού πρόκειται να συμμετάσχει η Αλόννησος με στόχο την τόνωση του τουρισμού. Μάλιστα στη μία διοργάνωση το νησί προβλέπεται να πάρει μέρος στη διαδικασία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και απονομής των Greek Travel Awards.

Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου που θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι για θέματα τουριστικής προβολής.

Συγκεκριμένα η μία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη και η δεύτερη στο Βουκουρέστι.

Η σημασία της σκανδιναβικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό είναι ανεκτίμητη. Περίπου 2.000.000 Σκανδιναβοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, η οποία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες 5 θέσεις των προτιμήσεών τους. Η ανοδική πορεία των αφίξεων είναι συνεχής από μια εύρωστη γεωγραφική αγορά που τροφοδοτεί της Ελλάδα με επισκέπτες με υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη και ποιοτικά ενδιαφέροντα (προτίμηση σε ειδικές μορφές τουρισμού). Ειδικά για την Αλόννησο, η Σκανδιναβία με «πρωταγωνίστρια» τη Σουηδία, εξελίσσεται σε μία εκ των κύριων «δεξαμενών» τουριστών του εξωτερικού δίπλα στη Μεγάλη Βρετανία.

Κατά συνέπεια η συντήρηση της προβολής του προορισμού στις σκανδιναβικές αγορές κρίνεται επιτακτική. Εχοντας ως βασικά «συστατικά» την απόδοση και την πρωτοτυπία, προτείνεται η συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου σε δυο ειδικές δράσεις, στη συμμετοχή στη διαδικασία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και απονομής των Greek Travel Awards που είναι η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία για τη διεθνή ανάδειξη και επιβράβευση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών στη σκανδιναβική αγορά και στη διοργάνωση της 2ου Forum Τουρισμού της North Events στον χώρο World Trade Center της Στοκχόλμης.

Η συνδυαστική πρόταση με τη συμμετοχή στη διαδικασία των βραβείων με υποψηφιότητα για βραβείο και το forum με παρουσίαση του προορισμού, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις πολύ σημαντικής προβολής τόσο στο ταξιδιωτικό κοινό, όσο και στο επαγγελματικό.

Τέλος, η δεύτερη διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχει ο Δήμος είναι η διεθνής έκθεση TTR στο Βουκουρέστι (21 – 24/2).

Ο εισερχόμενος τουρισμός από Ρουμανία παρουσίασε μια εντυπωσιακή αύξηση το 2016 που έφτασε σχεδόν στο 90% και ξεπέρασε το 1 εκατ. τουρίστες, ενώ το 2017 η άνοδος συνεχίστηκε με ένα επιπλέον 10% τουλάχιστον. Μάλιστα οι Ρουμάνοι πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη μέση δαπάνη σε κάθε έναν από τους κύριους προορισμούς τους στην Ελλάδα. Οι μετρήσεις για το 2018 συνθέτουν μια ακόμα πιο αισιόδοξη εικόνα. Οι προκρατήσεις σημείωσαν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 20% – 25% ενώ οι ανακοινώσεις από tour operators και οι πληροφορίες για τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν ότι η αυξητική τάση ήταν τελικά εξίσου εντυπωσιακή. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ο Νο1 τουριστικός προορισμός για τους Ρουμάνους, με διαφορά.

Κατά συνέπεια η ανάγκη για «άνοιγμα» στην αγορά της Ρουμανίας έπειτα μάλιστα από την οργάνωση επίσκεψης τηλεοπτικού συνεργείου στην Αλόννησο το καλοκαίρι (και συγκεκριμένα για την εκπομπή “Vorbeste Lumea” του καθιερωμένου σταθμού, Pro TV Ρουμανίας) εντάσσεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής για τουριστική προβολή.

Η συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου με ξεχωριστό stand στο περίπτερο του ΕΟΤ θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για στοχευμένες επαφές με ταξιδιωτικά γραφεία ή/και tour operators καθώς και με δημοσιογράφους/travel bloggers.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου