ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη του βιότοπου των Κουκουναριών

ανάδειξη-του-βιότοπου-των-κουκουναρι-648246

Αίτημα προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος» σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης, το ήδη υπάρχον κτίριο στο βιότοπο των Κουκουναριών, με σκοπό την ανάδειξη της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής. Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου κατατέθηκε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή», όπως προβλέπεται, άλλωστε, από το νόμο Ν. 2742/99. Σκοπός της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη και προστασία της μοναδικής ομορφιάς περιοχής, της μόνης περιοχής Natura 2000 του νησιού, που είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με τον κωδικό ΑΤ 5080113.

Στον πλούσιο απολογισμό δράσης του ίδιου Συλλόγου, καταγράφονται, παράλληλα, δεκάδες ακόμη πρωτοβουλίες αντίστοιχου περιβαλλοντικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων κατέχει εξέχουσα θέση η ένταξη της Σκιάθου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα». Από το 2008 έως και σήμερα, το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα σε συνεργασία με τον Αρκτούρο, επενδύει στην προστασία των ελληνικών δασών και στο πλαίσιο αυτό θα φυτευτούν χίλια δέντρα κουκουναριάς (Pinus Pinea), στην περιοχή του βιότοπου των Κουκουναριών και τη δασική περιοχή Μαντράκι. Επιπλέον έχει προβλεφθεί η φροντίδα των δενδρυλλίων για τα τρία πρώτα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλιστεί το απαραίτητο για αυτά πότισμα κατά την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού.

Μετά από σχετικό αίτημα από το Δήμο Σκιάθου, εξάλλου, ο ίδιος Σύλλογος ανέλαβε την κάλυψη της δαπάνης, κατασκευής και τοποθέτησης τριών ενημερωτικών πινακίδων για το βιότοπο των Κουκουναριών και για πρώτη φορά αναφέρεται σε πινακίδα της περιοχής πως πρόκειται για περιοχή Natura 2000. Ολες οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν τμήμα των δεκάδων περιβαλλοντικών δράσεων που αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος» και εκτείνονται σε όλα τα πεδία της εθελοντικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προσφοράς.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου