ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ασπίδα» στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου

ασπίδα-στο-θαλάσσιο-πάρκο-αλοννήσο-634752

Αυστηρότερα μέτρα φύλαξης με τη χρήση ραντάρ και εναέριων περιπολιών

Aσπίδα προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων υψώνεται για μια ακόμη χρονιά, με την στενή συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, των Λιμενικών Αρχών και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Mom, και την υποστήριξη του Ιδρύματος THALASSA.

Εκτός από τις τακτικές θαλάσσιες περιπολίες σκαφών, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί η χρήση υψηλής τεχνολογίας, που περιλαμβάνει κάμερες και radar απομακρυσμένης παρακολούθησης, καθώς και εναέριες περιπολίες με την χρήση ελαφρών σκαφών.

Φέτος θα συμμετέχει ενεργά στην επιτήρηση της περιοχής και το νέο σκάφος του Φορέα Διαχείρισης, ένα σκάφος ειδικών προδιαγραφών που έχει δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητα 50 κόμβων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Mom Πάνος Δενδρινός ανέφερε ότι ο λόγος που καθιστά αναγκαία την εγκατάσταση των παραπάνω συστημάτων, είναι η έκταση της προστατευόμενης περιοχής. «Επειδή είναι μια από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου, είναι δύσκολο να επιτηρηθεί όλη» επεσήμανε, για να προσθέσει ότι «το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στην περιοχή. Εχουν μειωθεί τα παράνομα περιστατικά, αλλά πρέπει να προστατευθούν τα ιχθυοαποθέματα και για τους ψαράδες και για το φυσικό περιβάλλον».

Παράλληλα η MOm, που συμμετέχει στο ΔΣ του Φορέα, θα συνεχίσει την συστηματική επιστημονική καταγραφή της κατάστασης των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή των Βορείων Σποράδων, μια περιοχή εξαιρετικής σημασίας τόσο για την μεσογειακή φώκια, όσο και για τα δελφίνια.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι συστηματικές προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται ότι έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς οι παρουσία των θαλάσσιων θηλαστικών φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ακτές της Αλοννήσου δεν είναι ασυνήθιστο πλέον να συναντήσει κάποια μεσογειακή φώκια, ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά του πλανήτη. «Το παρατηρούμε ειδικά στα δελφίνια αλλά και στην φώκια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει προστασία, υπάρχει τροφή», επεσήμανε ο κ. Δενδρινός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου