ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Εβρεξε» κατασχετήρια στη Σκιάθο

εβρεξε-κατασχετήρια-στη-σκιάθο-612138

Σαράντα και πλέον επαγγελματίες στη «μέγγενη» για ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Λαχτάρησαν» χθες πολλοί επαγγελματίες της Σκιάθου καθώς άρχισαν να καλούνται αρμοδίως προκειμένου να παραλάβουν ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι επαγγελματίες περιμένουν τη νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις που θα αφορά σε χρέη μέχρι και την 1η Μαρτίου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Επαγγελματίες του νησιού μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκαναν λόγο για «τσουνάμι» υπογραμμίζοντας ότι μόνο χθες απεστάλησαν στο νησί ένα πακέτο με 40 περίπου ειδοποιητήρια για την άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες περιμένοντας τη νέα ρύθμιση, αδράνησαν πληρωμές και δόσεις που είχαν κάνει σε προηγούμενες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα τώρα να «χτυπούν» καμπανάκι οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς η ανάγκη για ρευστότητα και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία είναι μεγάλη.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων κάνει λόγο για άμεση αποπληρωμή διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος κατασχέσεων ή πλειστηριασμών. Παράλληλα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό αλλά και δυσφορία στους επαγγελματίες του νησιού καθώς γίνεται σε μία χρονική περίοδο όπως τονίζουν που βρίσκονται εν αναμονή για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους αφενός και αφετέρου σε λίγο χρονικό διάστημα ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν.

Οι οφειλέτες ενημερώνονται με ατομική ειδοποίηση η οποία αποστέλλεται με συστημένη επιστολή ή επιδίδεται με υπάλληλο του ΚΕΑΟ ή δικαστικό επιμελητή.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών που τίθεται στην ατομική ειδοποίηση και εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, το Τμήμα ΚΕΑΟ Βόλου, πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται διαφοροποιούνται ανά κατηγορία οφειλέτη, και προσδιορίζονται από τις Διευθύνσεις Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου και Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ.

Σε ειδικές κατηγορίες οφειλετών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εκτός των ανωτέρω μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αναστέλλεται επίσης η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου. Σε περίπτωση που για τον ίδιο οφειλέτη, υπάρχουν περισσότερες από μία οφειλές προς έναν ή περισσότερους ασφαλιστικούς οργανισμούς, κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αντικείμενο διεκδίκησης από το ΚΕΑΟ αποτελεί το συνολικό ποσό της οφειλής προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Κατά τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης πάντως είναι δυνατή η υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης.

Αυτό που ωστόσο μετρά για να επισπευστεί ή όχι η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης είναι εάν ο οφειλέτης έχει ή δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα, εάν έχει ή δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητη περιουσία, κινητές αξίες, ετήσιο εισόδημα, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου