ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προβληματίζουν τα οικονομικά

προβληματίζουν-τα-οικονομικά-585962

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκιάθου για το 2014 στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να διατυπώνουν την πλήρη αντίθεσή τους. Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης αναπτύχθηκε εκτενής συζήτηση, στην οποία διατυπώθηκαν ποικίλες θέσεις, με φόντο τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και τις συνθήκες που διαμορφώνονται την τρέχουσα περίοδο.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, θέση την οποία διατύπωσαν, παράλληλα, τόσο η παράταξη της ελάσσονος, όσο και της ήσσονος μειοψηφίας. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Φώτης Κοφινάς, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της ομάδας μείζονος μειοψηφίας, επισημαίνει ότι: «είναι ανέφικτος στην πράξη» εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο, που έχουν προϋπολογιστεί.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «ο προϋπολογισμός του 2014 δεν είναι αναπτυξιακός, δεν είναι επενδυτικός ούτε καν κοινωνικός». Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Αναστασία Φιλαρέτου και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ίδιας παράταξης Θεοδόσης Τρακόσας, κάνουν λόγο για «ένα προϋπολογισμό αναγκαστικό, που έχει συνταχθεί με αριθμητικούς τύπους και εγκυκλίους και μάλιστα έχει ήδη συμμορφωθεί κατά τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας. Είναι ένας σφιχτός προϋπολογισμός των 10,1 εκ. ευρώ αλλά ουσιαστικά των 6,45 εκ. ευρώ, αφού τα 3,65 εκ. ευρώ καταγράφονται ήδη στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (στοχοθεσία) ως «Προβλέψεις μη είσπραξης βεβαιωμένων εσόδων κατά ΠΟΕ». Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι: «επειδή ο προϋπολογισμός αποτελεί την κορυφαία πράξη της Δημοτικής Αρχής εκτός από τους αριθμούς και τα λογιστικά έχει και μια άλλη διάσταση. Τη διάσταση της γενικής έγκρισης ή απόρριψης των έργων, των πεπραγμένων, της πολιτικής και συνεπώς της ικανότητας της Δημοτικής Αρχής. Και μάλιστα ο τελευταίος Π/Υ λαμβάνει με έμφαση τη διάσταση αυτής της κριτικής για μια συνολική τετραετή πορεία».

Η Δημοτική Αρχή

Παραθέτοντας εγγράφως τις θέσεις της, η Δημοτική Αρχή Σκιάθου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι: «ψηφίστηκε για άλλη μια φορά κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2014, παρόλο που ήταν φτιαγμένος στα μέτρα όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και των παρατηρητών δημοσίου και ιδιωτικού βίου». Παράλληλα επισημαίνεται ότι: «ένας δομημένος προϋπολογισμός σύμφωνα με τα δεδομένα των υπευθύνων της Κυβέρνησης. Παρ’ όλες όμως τις οικονομικές δυσκολίες, από το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, φαίνεται καθαρά ότι οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Σκιάθου και των Δημοτών έφεραν αποτέλεσμα, ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ο Δήμος Σκιάθου και να ελαχιστοποιήσει τις οφειλές του προς τρίτους (τα χρέη)».

Οπως τονίζει παράλληλα η Δημοτική Αρχή Σκιάθου: «φαίνεται ξεκάθαρα τόσο το έργο των Αιρετών, όσο και το έργο των Υπηρεσιακών Παραγόντων του Δήμου ως προς την εισπρακτική πολιτική, που τα ιδία έσοδά του ήταν ανεβασμένα παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι. Όσον αφορά τις περικοπές των ΚΑΠ, καμία ευθύνη δεν φέρει ο Δήμος Σκιάθου, αλλά υπεύθυνη είναι η Κεντρική Πολιτεία». Η κοινή θέση της μειοψηφίας συνοψίζεται στη φράση «εφόσον ο νέος προϋπολογισμός του 2014 είναι πιο αυστηρός κι από αυτόν του 2013, οφείλουμε όλοι μας να συμμετέχουμε πιο ενεργά στα κοινά του τόπου για να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή του».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου