ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περιορισμένα κονδύλια

περιορισμένα-κονδύλια-571206

Εντονο προβληματισμό δημιουργεί στους ιθύνοντες των νησιωτικών Δήμων η διαρκής συρρίκνωση των διαθέσιμων κονδυλίων για την τουριστική προβολή, λόγω της αντίστοιχης, σταδιακής μείωσης των κρατικών πόρων, τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του προγράμματος τουριστικής προβολής πάνω σε νέες βάσεις και με σημείο αναφοράς τους περιορισμένους οικονομικούς δείκτες, σε κάθε περίπτωση.

Η διαρκής μείωση των κρατικών πόρων προβληματίζει έντονα τους ιθύνοντες του Δήμου Σκιάθου, οι οποίοι θέτουν, ωστόσο, στο επίκεντρο της δράσης που αναπτύσσεται, τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και το άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Αργύρης Μεργιάς, υπεύθυνος τουριστικής προβολής του Δήμου Σκιάθου: «παρότι είναι μειωμένα τα κονδύλια, συνεχίζουμε τις προσπάθειες ευρύτερης προβολής του νησιού, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες».

Ο Δήμος Σκιάθου, ο οποίος εκπροσώπησε μαζί με τη Σαντορίνη, την Ελλάδα, στην πρόσφατη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, δίνει σταθερά το «παρών» σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση των αλλοδαπών επισκεπτών της θερινής περιόδου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, διότι είναι αναγκαία η τουριστική προβολή του νησιού» επισημαίνει ο κ. Μεργιάς.

Στο γειτονικό Δήμο Σκοπέλου επικρατεί επίσης κλίμα προβληματισμού, διότι έχουν μειωθεί επίσης δραματικά τα κονδύλια που θα διατεθούν για την τουριστική προβολή του 2014.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για την καινούργια χρονιά, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής: «πέρυσι διαθέσαμε 40.000 ευρώ περίπου για την τουριστική προβολή του νησιού, ενώ φέτος θα διατεθούν μόνο 8.000 ευρώ. Εχοντας ως βάση τα προαναφερθέντα, προσθέτει ο ίδιος, θα διερευνήσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν για την υλοποίηση προγράμματος τουριστικής προβολής».

Στο μεταξύ, δεν έχει καταστεί ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχει ο Δήμος Σκοπέλου σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού στη διάρκεια της νέας χρονιάς, ή θα υιοθετήσει τη διαδικτυακή και έντυπη προβολή, στο πλαίσιο πάντα, της υπάρχουσας οικονομικής στενότητας.

Στο Δήμο Αλοννήσου, τέλος, υιοθετούνται ήδη εναλλακτικές δράσεις τουριστικής προβολής, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δήμου Αλοννήσου, Ζαφειρούλα Αναγνώστου: «θα συμμετέχουμε σε επιλεγμένες εκθέσεις του εξωτερικού, στο πλαίσιο των περιορισμένων κονδυλίων που θα διαθέσουμε, κατ’ αντιστοιχία με άλλους Δήμους».

Η έκθεση της Ουτρέχτης εντάσσεται μεταξύ των κομβικών σημείων της διεθνούς τουριστικής προβολής της Αλοννήσου, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Αναγνώστου: «θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα περιορισμένα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι συμμετοχές σε εκθέσεις έχουν αποτέλεσμα, προσθέτει η ίδια, αλλά έχουμε διαπιστώσει παράλληλα, με βάση την εμπειρία μας, ότι είναι πολύ σημαντικές και οι εναλλακτικές δράσεις, όπως η παρουσίαση του προορισμού σε τουριστικούς πράκτορες, τα δημοσιογραφικά ταξίδια, η προβολή των φυσικών καλλονών του νησιού μέσω διαδικτύου και η συμμετοχή σε μεγάλες καμπάνιες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου