ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε εργαζόμενους στον αερολιμένα Σκιάθου

σεμινάριο-πρώτων-βοηθειών-σε-εργαζόμ-552649

Σεμινάριο για την παροχή πρώτων βοηθειών πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας από την Τρίτη έως την Πέμπτη 9 -11 Απριλίου σε αίθουσα του αερολιμένα της Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Τη βασική παρουσίαση του σεμιναρίου είχε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Βασιλική Αυγέρη, με τους εκπαιδευτές (πληρώματα – διασώστες) του τμήματος εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Λάρισας και Βόλου.

Το σεμινάριο είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι του αερολιμένα της Fraport στη Σκιάθο και να αποκτήσουν την κατάλληλη εμπειρία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν πρακτικά τις σύγχρονες τεχνικές διάσωσης ασθενών, όπως την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής.

Παράλληλα εκπαιδεύτηκε και το προσωπικό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού στη διαχείριση πολυτραυματία.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε:

Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις – ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ

Το σεμινάριο «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις» έχει ως στόχο να εφοδιάσει όλους τους εργαζόμενους με τις γνώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοβαρών τραυματισμών ή επειγόντων παθολογικών περιστατικών, σε προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.

Ο λόγος είναι προφανής, αφού πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους τρόπους παροχής Α΄ Βοηθειών, με απώτερο σκοπό το μέγιστο όφελος για τον τραυματία ή ασθενή. Το ενημερωτικό σεμινάριο υλοποιήθηκε με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα εκτίμησης και αντιμετώπισης τραύματος διεθνώς.

Το σεμινάριο είχε διάρκεια τριών ημερών και περιελάμβανε αναλυτικά τις εξής ενότητες:

1) Αντιμετώπιση Τραυματισμών

Θεωρητικά: Λήψη μέτρων ασφάλειας – ατομικής προστασίας και υγιεινής, τραύματα, αιμορραγίες, κατάγματα, εγκαύματα, ηλεκτροπληξία – κεραυνοπληξία, οργάνωση φαρμακείου.

Επιδείξεις: Περιποίηση τραύματος, έλεγχος αιμορραγίας – ίσχαιμη περίδεση, ακινητοποίηση κατάγματος, τρόποι ακινητοποίησης και μεταφοράς τραυματία (αυτοσχέδιοι, λαβές κτλ).

2) Αντιμετώπιση Παθολογικών περιστατικών

Θεωρητικά: Λιποθυμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, επιληψία, δήγματα (τσιμπήματα) εντόμων – φιδιών, αλλεργικό σοκ (shock), δηλητηριάσεις.

Επιδείξεις: Τοποθέτηση ασθενή στην κατάλληλη θέση, αντιμετώπιση λιποθυμίας, αντιμετώπιση επιληπτικού ασθενή, τοποθέτηση ασθενή σε πλάγια θέση ασφαλείας, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.

3) Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή

Το σεμινάριο «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή», αφορά στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου