ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανησυχία επαγγελματιών στις Σποράδες

ανησυχία-επαγγελματιών-στις-σποράδε-521068

Επιπλέον κόστος το ράπιντ τεστ για τους επιβαίνοντες στα πλοία, όπως υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων η επιβολή του ράπιντ τεστ σε επιβάτες των πλοίων, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου, είτε δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαπέντε μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες που εκφράζουν φόβους για πιθανή αλλαγή σχεδίων από την πλευρά επισκεπτών, οι οποίοι, συνυπολογίζοντας το κόστος, ενδέχεται να επιλέξουν κάποιον χερσαίο, παραθαλάσσιο προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τους προβληματισμούς επαγγελματιών και τις απόψεις τους, σε μια περίοδο που αναμένεται σταδιακή αύξηση του τουρισμού, με τους Αγγλους τουρίστες να αναμένονται στις Βόρειες Σποράδες.

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, για να μην επιβαρύνονται με το επιπλέον κόστος των ράπιντ τεστ, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά. Το ζητούμενο είναι να γίνει πιο οικονομικό, έως μηδενικό το κόστος», υπογράμμισε ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου, Χρήστος Δημητριάδης.

Καταθέτοντας την άποψή του, σημείωσε ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, όπως για παράδειγμα, η διενέργεια δωρεάν ράπιντ τεστ στο λιμάνι της Σκιάθου. Πρέπει, κατά την άποψή μας, η ίδια η πολιτεία, με κάποιον τρόπο, να βοηθήσει τον κόσμο. Είναι γεγονός ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται προφυλάσσεται η υγεία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλους τουριστικούς προορισμούς, που είναι προσβάσιμοι οδικώς».

Με τη σκέψη ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν διαφορετικοί συσχετισμοί, λόγω της επιβολής του ραπιντ τεστ πριν την επιβίβαση σε πλοίο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καταβάλλονται προσπάθειες από τους επαγγελματίες της Σκιάθου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο νέο ζήτημα που ανέκυψε.

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί, την ίδια στιγμή, στη Σκόπελο, με την επιχειρηματία Εύα Καραμεσίνη, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, να επισημαίνει, από την πλευρά της ότι έχουν ήδη φανεί τα πρώτα αποτελέσματα από την επιβολή του ράπιντ τεστ στα πλοία, με οικογένειες που είχαν αρχικά στόχο να επισκεφτούν την Σκόπελο, να στρέφονται σε χερσαίες περιοχές.

«Τα οικονομικά πολλών οικογενειών είναι περιορισμένα. Τον χειμώνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, πολλοί έμειναν άνεργοι και άλλοι που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι λογικό να ανησυχούμε. Το ράπιντ τεστ σημαίνει επιπλέον κόστος για τους επισκέπτες και ανησυχούμε πολύ, με την σκέψη ότι θα στρέψει, ενδεχομένως, το ενδιαφέρον αρκετών, σε χερσαίους τουριστικούς προορισμούς», τόνισε η κ. Καραμεσίνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες των νησιών εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος και υπογραμμίζουν ότι το τείχος ανοσίας και η «θωράκιση» του πληθυσμού, αποτελούν προτεραιότητα.

Σε αυτή τη βάση εστιάζεται η δήλωση του Μιχάλη Καλογιάννη, αντιδημάρχου Αλοννήσου και επιχειρηματία στο νησί: «Δεν θεωρώ ότι το κόστος του ράπιντ τεστ θα αποτελέσει κίνητρο για να τροποποιήσει ή να ακυρώσει κάποιος τις διακοπές του. Θα δούμε και άλλα μέτρα στην πορεία για τους μη εμβολιασμένους. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει, για να προστατεύονται τα νησιά μας. Είναι θέμα ασφάλειας για το νησί, τον τοπικό πληθυσμό και τους επισκέπτες τους ίδιους. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεταφορά ενός ασθενούς από το νησί είναι κοστοβόρα και δύσκολη. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι επιβάλλεται το τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου