ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνές φόρουμ για τον τουρισμό

διεθνές-φόρουμ-για-τον-τουρισμό-515825

Συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Tourism Organization

Στη συνάντηση δημάρχων, που διοργάνωσε ο Οργανισμός στο Πόρτο της Πορτογαλίας 8 – 9 Ιουλίου, συμμετείχε ο Δήμος Σκιάθου στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Tourism Organization.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού «οι δήμαρχοι μερικών εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών συναντήθηκαν στο Πόρτο για να επαναπροσδιορίσουν τον τουρισμό στην εποχή μετά την πανδημία, σε μια διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, της Πορτογαλικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού της Πορτογαλίας και του Δήμου του Πόρτο, το φόρουμ δημάρχων με θέμα «Τουρισμός και το Μέλλον τον Πόλεων» εστίασε στην ευκαιρία επανεκκίνησης του τουρισμού, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία».

Στο φόρουμ συμμετείχαν μετά από πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι Δήμοι Αθηνών, Βελιγραδίου, Μπράγα, Μπριζ, Βρυξελλών, Βουδαπέστης, Ντουμπρόβνικ, Φλωρεντίας, Μαδρίτης, Μόσχας, Ποντγκόριτσα, Πράγας, Σαμαρκάνδης, Σάο Βισέντε, Σκιάθου, Τιράνων και Βενετίας. Μαζί τους ήταν ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της Ενωσης Πρωτευουσών της Ιβηρικής Χερσονήσου και Νοτίου Αμερικής καθώς και σημαντικοί ιδιωτικοί φορείς του τουρισμού όπως ο όμιλος Expedia, η Διεθνής Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας και η Airbnb.

Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν τη διακήρυξη του Πόρτο για τον τουρισμό και το μέλλον των πόλεων, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση των πόλεων για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Η διακήρυξη ευθυγραμμίζεται με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και τονίζει πως οι εκπρόσωποι των Δήμων που την υπογράφουν θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των φορέων για ενθάρρυνση των καινοτομιών και χρήση προηγμένης τεχνολογίας για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αλλά και του θετικού αντίκτυπου του τουρισμού στους κατοίκους.

Ο Δήμος Σκιάθου είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που έχει απευθείας συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού- World Tourism Organization (UNWTO), η συνεργασία αφορά στην παροχή τεχνικής βοήθειας για την τουριστική ανάκαμψη και προβολή του προορισμού στη μετά covid εποχή. Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, δήλωσε: «Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η δυναμική προβολή της Σκιάθου διεθνώς μέσα από ισχυρές συνέργειες. Το φόρουμ των δημάρχων στο Πόρτο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το μέλλον του τουρισμού, με τη Σκιάθο πρωταγωνιστεί στο διεθνή τουριστικό χάρτη».

Το φόρουμ δημάρχων δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για μια καινοτόμα πλατφόρμα όπου οι πόλεις και άλλοι σημαντικοί παράγοντες μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές στον τομέα του τουρισμού. Το διεθνές φόρουμ επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο του τουρισμού να αξιοποιήσει τις προοπτικές του τομέα για την παροχή οικονομικών ευκαιριών και την προώθηση πολιτιστικών σχέσεων. Η συνάντηση στο Πόρτο υποστηρίχθηκε ως ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ο τουρισμός προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου