ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εισαγγελέας για τον νεκρό «Κωστή» ~ Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα

εισαγγελέας-για-τον-νεκρό-κωστή-δια-502485

Η λιμενική αρχή Αλοννήσου θα λάβει καταθέσεις για τον εντοπισμό του ασυνείδητου ψαροντουφεκά

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για τη θανάτωση του «Κωστή» στην Περιστέρα Αλοννήσου το περασμένο Σάββατο το πρωί.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου παρήγγειλε στη λιμενική αρχή Αλοννήσου να διενεργήσει έρευνα, προκειμένου να εντοπιστεί ο ανεγκέφαλος ψαροντουφεκάς, που σκότωσε το ανυποψίαστο και παιχνιδιάρικο θηλαστικό και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Η εισαγγελική αρχή ζήτησε τη λήψη καταθέσεων από οποιονδήποτε στο νησί μπορεί να γνωρίζει το παραμικρό, ώστε να προκύψουν στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη.

Η Εισαγγελία Βόλου ζητεί επίσης να διερευνηθεί, εάν υπήρξε παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι ο υπαίτιος για τη θανάτωση της φώκιας αλίευε με ψαροντούφεκο στην Περιστέρα, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου.

Επισημαίνεται ότι η θανάτωση ζώου αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη μέχρι 10 έτη.

Ο φόνος ή ο βασανισμός εκτός από την ποινή κάθειρξης επισύρουν χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος της εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.

Στο μεταξύ, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom κατέθεσε προχθές μήνυση στη λιμενική αρχή Αλοννήσου, ζητώντας επίσης, να διερευνηθεί πλήρως το αποτρόπαιο γεγονός και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο υπαίτιος.

Ο «Κωστής», το νεαρό φωκάκι – μασκότ της Αλοννήσου, που εντοπίστηκε νεκρό, έφερε διαμπερές τραύμα από βέργα μήκους 1,33 εκατοστών στο σώμα του.

Ασυνείδητος ψαροντουφεκάς τον προσέγγισε ύπουλα από πίσω και στόχευσε εναντίον του.

Η βέργα που εκτόξευσε τραυμάτισε θανάσιμα το μικρό φωκάκι. Το χτύπησε στην πλάτη και βγήκε μπροστά στην κοιλιά του.

Το θλιβερό θέαμα προκάλεσε οργή στην Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, τη Mom, η οποία καταδίκασε το περιστατικό από την πρώτη στιγμή.

Με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Εταιρεία καλεί οποιονδήποτε γνωρίζει το παραμικρό να ειδοποιήσει τη λιμενική αρχή.

Ο «Κωστής» ήταν ένα φωκάκι που είχε εντοπίσει ορφανό πριν από περίπου τρία χρόνια. Μετά την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη το είχε μεταφέρει στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου με φροντίδα της Mom.

Προκαλούσε θαυμασμό σε όλους όσοι το γνώριζαν, καθώς του άρεζε να παίζει με λουόμενους και γι’ αυτό ήταν αγαπητό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου