ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αμοιβή 18.000€ για να βρεθεί ο φονιάς του «Κωστή» της Αλλονήσου

αμοιβή-18-000e-για-να-βρεθεί-ο-φονιάς-του-κω-501644

Η Εταιρεία ΜΟm καλεί όποιον γνωρίζει διαφωτιστικά στοιχεία να τα καταθέσει στην αρμόδια αρχή έναντι αμοιβής

Αμοιβή ύψους 18.000 ευρώ προσφέρει η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom σε όποιον δώσει στοιχεία, που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ασυνείδητου ψαροντουφεκά, που σκότωσε το περασμένο Σάββατο στην Περιστέρα τον «Κωστή».

Ο «Κωστής», το νεαρό φωκάκι – μασκότ της Αλοννήσου, που εντοπίστηκε νεκρό, έφερε διαμπερές τραύμα από βέργα μήκους 1,33 εκατοστών στο σώμα του.

Ασυνείδητος ψαροντουφεκάς τον προσέγγισε ύπουλα από πίσω και στόχευσε εναντίον του, προκαλώντας τον θάνατό του.

Η βέργα που εκτόξευσε τραυμάτισε θανάσιμα το φωκάκι. Το χτύπησε στην πλάτη και βγήκε μπροστά στην κοιλιά του.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να οδηγεί στον εντοπισμό και τη σύλληψη του ανεγκέφαλου που τραυμάτισε ένα θηλαστικό που αποτελεί προστατευόμενο είδος, ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο πρόεδρος της Mom, Παναγιώτης Δενδρινός, τονίζει: «Οταν το φωκάκι εντοπίστηκε νεκρό, αν και καλέσαμε τη λιμενική αρχή να κάνει αυτοψία, λιμενικός δεν έφθασε στο σημείο για να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες των παραπλεόντων σκαφών και να συγκεντρώσει πληροφορίες».

Η Εταιρία, στην προσπάθειά της να μην αφήσει ατιμώρητο τον δράστη, προσφέρει χρηματική αμοιβή στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Εδώ και είκοσι – τριάντα χρόνια δεν υπήρξε στην Αλόννησο τέτοιο αποτρόπαιο γεγονός. Εχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις και να ασκηθεί πίεση από τις αρμόδιες αρχές για εντοπιστεί ο δράστης. Εμείς θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο με κάθε τρόπο για το έγκλημα που διαπράχτηκε», σημειώνει, ο ίδιος.

Το ποσό που προσφέρεται ως αμοιβή συγκεντρώθηκε για αυτόν τον σκοπό μετά την ευγενική προσφορά του Ιδρύματος THALASSA (10.000 ευρώ), των Αττικών Εκδόσεων και της περιοδικής έκδοσης The TOC (5.000 ευρώ), αλλά και υποστηρικτών της MOm (3.000 ευρώ).

Οι πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη της ταυτότητας του/των δράστη/δραστών μπορούν να επικοινωνήσουν και με τα γραφεία της MOm (τηλ. 2105222888) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της στο https://www.mom.gr/epikoinwnia.

Επισημαίνεται ότι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης διενεργεί και η Εισαγγελία Βόλου, η οποία παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε στη λιμενική αρχή Σκιάθου να λάβει καταθέσεις για τη θανάτωση του ζώου.

Επισημαίνεται ότι η θανάτωση ζώου αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη μέχρι 10 έτη.

Ο φόνος ή ο βασανισμός εκτός από την ποινή κάθειρξης επισύρουν χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος της εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου