ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σύστημα τηλεϊατρικής στην Αλόννησο ~ Επίσκεψη 230 επιστημόνων

σύστημα-τηλεϊατρικής-στην-αλόννησο-ε-500502

Δωρεά στο νησί από τους αρωγούς της μεγάλης ιατρικής αποστολής αγάπης που αναμένεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σύστημα τηλεϊατρικής αξίας 18.450 ευρώ, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη προσφέρθηκε στην Αλόννησο με την ευγενική αρωγή των δωρητών της μεγάλης ιατρικής αποστολής αγάπης, που αναμένεται την Παρασκευή 29 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου. Το σύστημα τηλεϊατρικής και σημαντικός εξοπλισμός σε ιατρικό υλικό, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική δωρεά για το νησί, η οποία έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου.

Σαράντα έξι σκάφη και 230 άτομα μετέχουν στη μεγάλη ιατρική και εκπαιδευτική αποστολή, αγάπης και αλληλεγγύης, του Μακεδονικού ομίλου σκαφών ΜΟΦΣ «Αλόννησος 2015», που ξεκινά την Παρασκευή 29 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος).

Η αποστολή διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αλοννήσου και συμμετέχουν οι όμιλοι φουσκωτών σκαφών από τη Χαλκίδα – ΕΟΦΣ, και την Πάτρα ΠΟΦΣ (με 8 γιατρούς). Θα παραστούν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΕΟΜΦΣ.

Για να ικανοποιηθούν οι 2.579 αιτήσεις των κατοίκων της Αλοννήσου, (2.171 για ιατρικά ραντεβού και 408 για συμμετοχής σε διαλέξεις) σε δύο μόλις ημέρες, οργανώθηκαν 20 χώροι ιατρικών εξετάσεων (10 χώροι στο Ιατρείο και 10 στο Γυμνάσιο) και ετοιμάζεται η ταυτόχρονη λειτουργία 5 γραμματειών (Δήμο, Ιατρείο, Γυμνάσιο, Λιμάνι, Στενή Βάλα) στελεχωμένες με 60 εθελοντές. Ικανοποιείται το 95% των αιτημάτων, τα ραντεβού με τους γιατρούς έχουν ήδη κλεισθεί και γνωστοποιηθεί στους κατοίκους, με ατομικές ειδοποιήσεις που έλαβαν μέσω του ΚΕΠ Αλοννήσου.

Η ιατρική ομάδα αποτελείται από 36 γιατρούς 19 ειδικοτήτων από Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, διευθυντές κλινικών κ.ά. Ο πυρήνας της ιατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι γιατροί του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου. Μεταξύ του άλλου ειδικού ιατρικού εξοπλισμού που θα μεταφερθεί, θα υπάρχουν: φορητό μικροβιολογικό εργαστήριο, ειδικά όργανα για πνευμονική σπιρομέτρηση και οφθαλμολογικές εξετάσεις, έγχρωμος υπερηχογράφος, κ.τ.λ.

Εχουν προγραμματιστεί ειδικές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παλιά Αλόννησο, στη ΜΟΜ και στο Μουσείο Αλοννήσου. Παράλληλα θα γίνουν 9 εκπαιδευτικές και ιατρικές διαλέξεις και ένα τετράωρο σεμινάριο ΜΕΤΕΟ για τους κατοίκους του νησιού και για τους εκπαιδευτικούς, με εισηγητές γιατρούς και γνωστούς εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους και πρ. Περιφερειάρχες Εκπαίδευσης.

Δωρεές στο νησί

Παράλληλα με το σύστημα τηλεϊατρικής, προσφέρθηκαν στην Αλόννησο και έχουν γίνει αποδεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο: 139 τσάντες, μία για κάθε παιδί του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, με σημαντικά δώρα παιδαγωγικά και παιχνίδια, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του.

Επίσης υλικά, αντιδραστήρια, παρασκευάσματα κ.τ.λ. για να πραγματοποιηθούν 400 περίπου μικροβιολογικές εξετάσεις και άλλες 700 (εκτιμώμενες) ειδικές εξετάσεις που αφορούν τις ειδικότητες μικροβιολόγος, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, ουρολόγος, γυναικολόγο (pap test) κ.τ.λ. 50-80 σκελετοί και διορθωτικοί φακοί για όλους τους μαθητές που θα διαγνωστούν ότι έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα και άπορους κατοίκους του νησιού. Ηλεκτρονικό σπιρόμετρο για Πνευμονολογικές εξετάσεις.

Video camera υψηλής ευκρίνειας και μνήμης micro card 16 GB και χημική ανάλυση εδαφικών δειγμάτων από αγρούς της Αλοννήσου και παροχή λιπαντικών συμβουλών στους καλλιεργητές της περιοχής από τον Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου