ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εργα υποδομής στο λιμάνι της Σκιάθου

εργα-υποδομής-στο-λιμάνι-της-σκιάθου-496362

Το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος, συνώνυμου με την ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού της Σκιάθου, δίνει το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ παράλληλα προωθείται η δημιουργία μικρού νοσοκομείου στο νησί. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Σκιάθου προωθούνται η επέκταση του λιμενοβραχίονα, κατά 220 μέτρα προς τη νησίδα Δασκαλονήσι (Δασκαλιώ), με δυνατότητα αμφίπλευρης πρόσδεσης των πλοίων και η δημιουργία πάρκινγκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα για την αναμόρφωση των λιμένων της χώρας που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής και προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής Γιώργος Βλάχος επισημαίνει ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει επεξεργασθεί η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων αφορά τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, αλλά και τα μικρότερα λιμάνια του Αιγαίου και Ιονίου. Μέσα στα έργα που προωθούνται είναι και το προαναφερόμενο έργο στο λιμάνι της Σκιάθου, το οποίο είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή. Τα προτεινόμενα έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ, που αφορούν λιμενικές υποδομές, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 632 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε δεκτή με αίσθημα ικανοποίησης από τους επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Πλωμαρίτης «μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες κατέστη δυνατή η προώθηση του συγκεκριμένου έργου, της επέκτασης, δηλαδή, του λιμενοβραχίονα, κατά 220 μέτρα προς τη νησίδα Δασκαλονήσι (Δασκαλιώ), με δυνατότητα αμφίπλευρης πρόσδεσης των πλοίων και η δημιουργία πάρκινγκ. Το όνειρο πολλών Σκιαθιτών εδώ και δεκαετίες, προσθέτει ο ίδιος, θα γίνει πραγματικότητα».

Εκβάθυνση των λιμανιών της Σκοπέλου

Αίτημα ετών αποτελεί για την Σκόπελο η δημιουργία των απαραίτητων λιμενικών υποδομών που θα επιτρέψουν την ασφαλή προσέγγιση και τον ελλιμενισμό ιστιοφόρων αλλά και πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος. Προτεραιότητα δίνεται μάλιστα από τους επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου στην προώθηση των προαναφερθέντων έργων, που αφορούν στα λιμάνια της Σκοπέλου, του Αγνώντα και του Λουτρακίου. Στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης μελέτης το μάστερ πλαν των λιμανιών προκειμένου να υλοποιηθεί σε επόμενη φάση ο στόχος. Το βασικό ζητούμενο είναι η εκβάθυνση των λιμανιών της Σκοπέλου και του Λουτρακίου και παράλληλα η υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής, που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η βασική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά στο λιμάνι του Λουτρακίου, είναι η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, που θα το προστατεύσουν από τους ισχυρούς ανέμους και τις αντίξοες, γενικά, καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα πρέπει να κατασκευαστεί ένας εξωτερικός ντόκος για να προσδένουν μεγάλα καράβια. Στο λιμάνι του Αγνώντα επίσης πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές που θα το προστατεύσουν από τους νότιους ανέμους και το ζητούμενο για το λιμάνι της Σκοπέλου είναι να ολοκληρωθούν τα λιμενικά έργα, να κατασκευαστεί ο εμπορευματικός ντόκος και να γίνει η μαρίνα για την οποία υπάρχει χωροθέτηση.

Στο μεταξύ, ολιγόωρη επίσκεψη πραγματοποίησε διαδοχικά στην Σκιάθο και την Σκόπελο το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο «Columbus» στο πλαίσιο κυκλικού ταξιδιού που πραγματοποιεί σε δεκαπέντε λιμάνια. Το εντυπωσιακό πλοίο που μεταφέρει 344 επιβάτες, έχοντας σημαία από τις Μπαχάμες, ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι της Βενετίας προσεγγίζοντας διάφορα λιμάνια καθ’ οδόν αλλά και ελληνικά νησιά όπως την Σαντορίνη, την Δήλο, την Μύκονο, τον Βόλο, την Σκιάθο και την Σκόπελο.

Το «Colombus» επισκέφτηκε τα δύο προαναφερθέντα νησιά των Βορείων Σποράδων και κατόπιν αναχώρησε με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις ομορφιές και την φιλοξενία των νησιών και σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εξέφρασαν την επιθυμία να επανέλθουν την επόμενη χρονιά.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου