ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πυρ ομαδόν» της αντιπολίτευσης Σκιάθου με αφορμή τις συνεδριάσεις δια περιφοράς

πυρ-ομαδόν-της-αντιπολίτευσης-σκιά-491861

Καταγγέλλουν τον δήμαρχο για προσπάθεια χειραγώγησης της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν κατά του δημάρχου Σκιάθου οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας τον Θοδωρή Τζούμα για προσπάθεια χειραγώγησης της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σκιάθου, Ματούλας Παπαδούλια.

Με την αντιπαράθεση να βρίσκεται στο «κόκκινο», οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν ευθέως τον δήμαρχο Σκιάθου για «καπέλωμα» της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία χαρακτηρίζουν «ικανή και φερέγγυα».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Σκιάθος Ενωμένη» και «Νέοι Ορίζοντες», καταγγέλλουν τον δήμαρχο ότι επέβαλε οι συνεδριάσεις να γίνουν δια περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη, καλώντας την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σκιάθου να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στην επιστολή των δύο παρατάξεων επισημαίνεται ότι: «Κατά τον νόμο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πρόεδρος όλων των παρατάξεων, με απόλυτη εξουσία στην κατάρτιση του πινακίου της ημερήσιας διάταξης και του τρόπου καθώς και των συνθηκών υπό τις οποίες διεξάγεται η συνεδρίαση. Ο δήμαρχος απλώς προσκαλείται και παρίσταται για τον απαραίτητο «κοινοβουλευτικό» έλεγχο, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Πέρα από τον νόμο, σε πολιτικό δηλαδή επίπεδο, στο πρόσωπο του προέδρου συνοψίζεται η ενότητα όλων των δημοτικών συμβούλων, όλων των δημοτικών παρατάξεων και συνεκδοχικά όλων των πολιτών του εκάστοτε (οικείου) Δήμου.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άπαντες διαπιστώσαμε με κατάπληξη την απροκάλυπτη προσπάθεια του Θοδωρή Παρασχ. Τζούμα να «ελέγξει» και να «καπελώσει» την πρόεδρο κ. Παπαδούλια Ματούλα (μια ικανή, φερέγγυα και σοβαρή προσωπικότητα), με την ευφάνταστη απαίτησή του (την οποία η πρόεδρος αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκε και μάλιστα προσπάθησε να δικαιολογήσει) να αναδιατάξει την κανονική σειρά των θέσεων του προεδρείου (γραμματέας – πρόεδρος – αντιπρόεδρος) και να πάρει θέση δίπλα της – πρωτάκουστο για τα αυτοδιοικητικά χρονικά της Σκιάθου αλλά και της χώρας».

«Υποβιβασμός του θεσμού»

Για «υποβιβασμό του θεσμού» και «προσπάθεια χειραγώγησης» κάνουν λόγο η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας σε πολύ αυστηρούς τόνους ότι: «Πέρα από τον συμβολισμό της συγκεκριμένης απαίτησης του Θοδωρή Παρασχ. Τζούμα και της ακατανόητης αποδοχής εκ μέρους της Προέδρου -που καταφανώς την υποβαθμίζει και ουσιαστικώς την υπονομεύει ως θεσμό αλλά και ως προσωπικότητα- έκτοτε γίναμε μάρτυρες αυτόπτες και αυτήκοοι της απροσχημάτιστης προσπάθειάς του να την χειραγωγεί και να την κατευθύνει μονίμως κατά τις συνεδριάσεις, με εκφράσεις του τύπου: «κόψτον τώρα /σταμάτα τον αμέσως/μην τον αφήνεις να το πει, θα φύγω» και άλλα «ηχηρά» παρόμοια».

Με ευθείες βολές κατά του δημάρχου, οι δύο παρατάξεις υπογραμμίζουν ότι τους τελευταίους μήνες ο δήμαρχος «επέβαλε στην πρόεδρο οι συνεδριάσεις να γίνονται δια περιφοράς, επειδή πλέον έβλεπε καθαρά ότι τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο για το νησί, και το κλίμα έχει μεταστραφεί σχεδόν καθολικά εναντίον του. Δεν έχει πλέον στην φαρέτρα του ούτε τα «καθαρά χέρια», ούτε το «εμείς θέλουμε και μπορούμε», ούτε καν το «ΕΜΕΙΣ». Του έμεινε μόνο το αποδεδειγμένα ατροφικό «εγώ» του. Όσον αφορά στο «φταίει η αντιπολίτευση», μόνο ως αστείο ακούγεται πλέον από το στόμα του».

«Δεν συναινούμε»

Σε άλλο σημείο της επιστολής, οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθιστούν σαφές ότι «δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε επανειλημμένες συνεδριάσεις του ΔΣ δια περιφοράς, όταν η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει θέματα πολλά, η συνεδρίαση είναι τακτική, και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου και με τόσα «ανοικτά» προβλήματα, τα οποία ασφαλώς επιβάλλεται να τεθούν σε συζήτηση ενώπιον των πολιτών».

Τονίζουν, ωστόσο, ότι «μπορούμε να αντιληφθούμε τη «λογική» και την αναγκαιότητα ενός Δημοτικού Συμβουλίου δια περιφοράς, αν, και μόνο αν, αυτό είναι μονοθεματικό (ένα θέμα προς ψήφιση) και κατεπείγον (έκτακτο)».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, οι συνοπογράφοντες θέτουν την πρόεδρο «προ των ουσιαστικών, πλέον θεσμικών, πολιτικών και προσωπικών ευθυνών της, τις οποίες καλείται και οφείλει να αναλάβει! Τώρα!», ενώ κατηγορούν τον δήμαρχο ότι «επιδίδεται σε ένα μόνιμο επικοινωνιακό κρεσέντο μέσω Facebook, προκειμένου να καταπολεμήσει την ΑΠΟΛΥΤΗ πολιτική και προσωπική ανεπάρκεια και μοναξιά του».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι: «Η πολιτική θέλει θυσίες, είναι παγκοίνως γνωστό, τώρα το γνωρίζετε πλέον και προσωπικά. Και ο Θοδωρής Παρασχ. Τζούμας θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά… με τόσες σοβαρές υποθέσεις που έχει «σφάξει στο γόνατο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου