ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αχρηστες συσκευές σε απόσυρση

αχρηστες-συσκευές-σε-απόσυρση-47166

Εντονη δραστηριότητα αναπτύσσει ο Δήμος Σκοπέλου στο πεδίο της ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας μάλιστα μέχρι στιγμής άνω των 20 τόνων άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών. Οι μέχρι στιγμής δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος, μεταφράζονται σε εντυπωσιακά αριθμητικά δεδομένα, σε ότι αφορά στην συγκέντρωση κάθε είδους άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών, ενώ παράλληλα έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τους οκτώ τόνους άχρηστα αντικείμενα από γυαλί, προκειμένου να δοθούν προς ανακύκλωση.

Παράλληλα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός λαμπτήρων φωτισμού, οι οποίοι οδεύουν επίσης προς ανακύκλωση και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο συγκεκριμένο πεδίο. Τα δύο ευμεγέθη μεταλλικά δοχεία που έχουν τοποθετηθεί έξω από το Δημαρχείο του νησιού και την τοπική κοινότητα Κλήματος γέμισαν από άχρηστους λαμπτήρες φωτισμού, γεγονός που δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ, διευρύνεται ο κύκλος δράσης της ανακύκλωσης στην Σκόπελο με τους τομείς του χαρτιού, του αλουμίνιου και του πλαστικού, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Παράλληλα όμως, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά ενεργειών με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο ενημερωτικός κύκλος συμπεριέλαβε και τα σχολεία του νησιού, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, Σκοπέλου, Κλίματος και Γλώσσας, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών από το θρανίο. Οι έννοιες του ΧΥΤΑ, της ανακύκλωσης και των γενικότερων πρωτοβουλιών που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να προστατευθεί το νησί, τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τοπικού πληθυσμού, προκαλώντας γόνιμες συζητήσεις.

Η ανάρτηση του κανονισμού καθαριότητας που έχει θεσπίσει ο Δήμος Σκοπέλου, έχει ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, του ΧΥΤΑ και της καθαριότητας του νησιού. Σύμφωνα μάλιστα με τον συγκεκριμένο κανονισμό που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, προβλέπεται η επιβολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες, τα οποία αγγίζουν τις 3.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Βασικό ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας του ντόπιου πληθυσμού πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, απαγορεύεται ρητά η εναπόθεση άχρηστων αντικειμένων, υλικών ανακύκλωσης, άχρηστων οικιακών συσκευών, ή παλαιών επίπλων, κομμένων κλαδιών κλπ σε ανοιχτούς χώρους αλλά «οι ενδιαφερόμενοι θα έρχονται σε επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας, προκειμένου να συλλέγονται από τον Δήμο, όλα τα άχρηστα αντικείμενα» επισημαίνεται από τους επικεφαλής του Δήμου. Παράλληλα απαγορεύεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους η εγκατάλειψη οιωνδήποτε απορριμμάτων, η εναπόθεση σάκων απορριμμάτων έξω από τους κάδους συλλογής, η εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων προς αποκομιδή, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το “Γραφείο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης” του Δήμου.

Επίσης απαγορεύεται ρητά η ρίψη επί του εδάφους μικροαπορριμμάτων. Τα παραπάνω αντικείμενα, πρέπει να φυλάσσονται από τον κάτοχό τους και να απορρίπτονται μέσα στο πλησιέστερο, μη υπερπλήρες καλαθάκι μικροαπορριμμάτων ή κάδο, όσο μακριά και αν βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για την ρίψη αναμένων τσιγάρων ή αποτσίγαρων καθώς και για την τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων (καρέκλες, καφάσια, κιβώτια κ.λ.π.) με τρόπο ώστε να εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των κάδων απορριμμάτων προς και από το απορριμματοφόρο ή ακόμα και το πλήρες άνοιγμα του καπακιού των κάδων. Τα αντικείμενα αυτά θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται άμεσα με ευθύνη του Δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου