ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προστατεύουν τις ακτές

προστατεύουν-τις-ακτές-46357

Πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στο να προστατευθεί η παραλία «Λαλάρια» της Σκιάθου ανέλαβαν τοπικοί φορείς, κάνοντας μάλιστα τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα παραπάνω. Τις πρωτοβουλίες ανάλαβε, συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος», που αναπτύσσει ποικίλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Έχοντας ως στόχο την άμεση έκδοση οδηγίας προς τους επισκέπτες της παραλίας «Λαλάρια», προκειμένου να απαγορευθεί η λήψη-απομάκρυνση των χαρακτηριστικών βότσαλων (λαλάρια), τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, τα μέλη του Συλλόγου απηύθυναν σχετικό αίτημα στο Λιμενάρχη Σκιάθου Υποπλοίαρχο ΛΣ κ. Νικόλαο Κατσάμπα.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα τα μέλη του ίδιου Συλλόγου, «σύμφωνα με μαρτυρίες, η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση». Ο Λιμενάρχης ανταποκρίθηκε άμεσα με την έκδοση σχετικής οδηγίας, προς τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, ενημερώνοντας παράλληλα για την επιβολή νόμιμων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης.

Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβε, στο μεταξύ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος» με σκοπό την προστασία των μοναδικών Αισθητικών Δασών από την παράνομη υλοτομία, η οποία παρουσιάζει έξαρση το φετινό χειμώνα. Ηδη από τον περασμένο Αύγουστο « έχουμε αναπτύξει συνεργασία με το Δασαρχείο και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, με σκοπό την έναρξη των
καθαρισμών δασών από όπου θα προκύψει ξυλεία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Τζούμας και προσθέτει «με σκοπό την εισαγωγή και εμπορεία νόμιμης ξυλείας στο νησί έγινε ενημέρωση στους εμπόρους του νησιού μετά από σχετική έρευνα, με τα στοιχεία νόμιμων εμπόρων ξυλείας της Μαγνησίας».

Παράλληλα έγινε ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό για την προστασία των δασών και εστάλη ταυτόχρονα επιστολή προς το Αστυνομικό τμήμα Σκιάθου (4-9-2012) με σκοπό τη συμβολή της Αστυνομίας στον περιορισμό της παράνομης υλοτομίας. «Ο τότε Διοικητής κ. Βαϊτσόπουλος ανταποκρίθηκε ενισχύοντας τις περιπολίες του Δασοφύλακα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Στο μεταξύ, εστάλη επιστολή στα μέλη του Συλλόγου, όπου καταγράφεται ο αναλυτικός απολογισμός δράσης της φετινής χρονιάς, σε όλα τα πεδία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση του Συλλόγου για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή», όπως άλλωστε προβλέπεται από τον Ν. 2742/99. Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος τους Συλλόγου «στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία της μοναδικής ομορφιάς περιοχής, μόνη περιοχή Natura 2000 του νησιού, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου