ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καθαρισμός του νεκροταφείου στη Σκιάθο

καθαρισμός-του-νεκροταφείου-στη-σκιά-462224

Καθαρισμός του νεκροταφείου στη Σκιάθο

Δράση καθαρισμού και δενδροφύτευσης με δική του δαπάνη στον εξωτερικό χώρο του Νεκροταφείου της Σκιάθου πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ύστερα από δική του πρωτοβουλία.

Αφού απομακρύνθηκαν 20 κυβικά μέτρα μπάζα και σκουπίδια, ακολούθησαν οι εργασίες ευπρεπισμού του χώρου με το κλάδεμα φυτών και το βάψιμο της μάντρας, της σιδερένιας πόρτας και των παγκακιών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση 10 κυπαρισσιών οριοθετώντας έτσι το χώρο όπου μέχρι πρότινος ήταν υποβαθμισμένος αισθητικά και λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Δήμο για την απομάκρυνση των αδρανών υλικών και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος για την απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων, κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η συγκεκριμένη δράση έρχεται να προστεθεί στον καθαρισμό που έγινε στο εσωτερικό του νεκροταφείου στα μέσα Φεβρουαρίου με την υποστήριξη του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία του Νεκροταφείου της Σκιάθου. Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος», προήλθε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ΦΕΚ 357/9-10-2013. Από τον Ιούνιο του 2012, σε συνεργασία με την Ιστορικό-Αρχαιολόγο, κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, ο σύλλογος είχε υποβάλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Το αίτημα αφορούσε στην κήρυξη, ως νεότερων μνημείων, των αξιόλογων μνημάτων του νεκροταφείου Σκιάθου, προκειμένου αυτά να τεθούν σε καθεστώς προστασίας.

Σημαντικό ρόλο για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου έπαιξε η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κ. Κορωνιού-Διονυσίου.

Κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακηρισμού του Νεκροταφείου της Σκιάθου, η κ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Επίτιμη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ανέφερε: «Όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πως σε ένα χωριό, χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό.»

Με αίτημά του ο Σύλλογος έχει προτείνει να ενταχθεί το νεκροταφείο της Σκιάθου στο ευρωπαϊκό δίκτυο Cemeteries Route (Κοιμητήρια- μνημεία) της Ευρώπης.Το δίκτυο απευθύνεται σε ένα νέο είδος τουρισμού, στον τουρισμό των κοιμητηρίων, που αναπτύσσεται δυναμικά στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη τάση είναι τόσο ισχυρή, ώστε το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσμοθετήσει τον Δρόμο των Κοιμητηρίων ως πολιτιστική διαδρομή. Μια διαδρομή που περιλαμβάνει 52 κοιμητήρια σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το Νεκροταφείο της Σκιάθου τα “Μνημούρια”, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως στο έργο του «Η Φόνισσα». Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» αναφέρει πως η προστασία των εν λόγω μνημείων αποτελεί προτεραιότητα για το σύλλογο ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, τα οποία απειλούνται, αφενός από την άγνοια των διαχειριστών του χώρου και, αφετέρου, από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να αντικαθίστανται με νέα. Τα μνημεία αυτά είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία της Σκιάθου που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στη μνήμη των επερχομένων γενεών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου