ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε απόγνωση οι αλιείς της Αλοννήσου

σε-απόγνωση-οι-αλιείς-της-αλοννήσου-851206

Σειρά προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Αλοννήσου, οι οποίοι τελούν ακόμη εν αναμονή για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπλέον απαγορεύσεις που θα επιφέρει στον χώρο του Θαλάσσιου Πάρκου το νέο σχέδιο νόμου. Τα μέλη του Συλλόγου Αλιέων της Αλοννήσου δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετα στο σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει τον κλάδο αλλά και το νησί γενικότερα σε οικονομικό μαρασμό. Στην διάρκεια της προχθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου οι αλιείς έδωσαν δυναμικό «παρών» αποτυπώνοντας εγγράφως τις θέσεις τους, οι οποίες κοινοποιήθηκαν μέσω του Δημάρχου κ. Βαφίνη, στην αρμόδια Υπουργό. Οι αλιείς της Αλοννήσου, συμπαρατάχθηκαν με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας «να εξαιρεθεί παντελώς η Αλόννησος από το νέο νομοσχέδιο και παράλληλα να αποχαρακτηρισθεί το Θαλάσσιο Πάρκο ως περιοχή Νατούρα».

Στην επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου Θοδωρής Μαλαματένιας και ο γραμματέας Δημήτρης Καλογιάννης, καθίσταται σαφές ότι «από το 1992 στην περιοχή μας θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων στο οποίο προστατεύεται ολόκληρο το οικοσύστημα και μαζί του αρκετά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς της Αλοννήσου αποτελούμε τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Βόρειες Σποράδες με περίπου εξήντα σκάφη στην περιοχή. Σταθήκαμε πρωτεργάτες στη δημιουργία του Πάρκου, προστατεύοντας το οικοσύστημα και τις μεσογειακές φώκιες στην περιοχή, όπου σήμερα έχει αναπτυχθεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρά τις καθημερινές ζημιές στα αλιευτικά μας εργαλεία και τον περιορισμό των αλιευτικών μας πεδίων λόγω των απαγορεύσεων».

Παράλληλα οι αλιείς της Αλοννήσου τονίζουν ότι «γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, την οποία όλα αυτά τα χρόνια προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση των οικογενειών μας. Θέλουμε άλλωστε να παραδώσουμε αυτόν τον τόπο ανέπαφο στα παιδιά μας. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν, επισημαίνουν, εμείς οι επαγγελματίες αλιείς της Αλοννήσου δεν αντιστρατευόμαστε την προστασία του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, αντίθετα εμείς πρώτοι μεριμνούμε και διεκδικούμε την προστασία αυτή, σε συνδυασμό όμως με την ανάπτυξη του τόπου μας και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων».

Όπως είναι προφανές «για μας τους επαγγελματίες αλιείς, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που ήδη ισχύουν στην περιοχή μας για τον τομέα της αλιείας, λόγω του Θαλασσίου Πάρκου, είναι δυσβάστακτες. Βλέποντας το μεροκάματο μας να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολο, καταδικάζουμε τη δημιουργία και επιβολή στην περιοχή μας πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την αλιεία, όπως χυτά που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΝΑΤURA)». Η επιβολή πρόσθετων περιορισμών «σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες, θα έχει για μας ολέθριες συνέπειες, επιφέροντας μείωση των ούτως ή άλλως μικρών εισοδημάτων μας, ακόμα και ολοκληρωτικό αφανισμό της παράκτιας αλιείας στον τόπο μας» όπως υπογραμμίζουν οι αλιείς της Αλοννήσου οι οποίοι καταλήγουν «το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου μας βρίσκει λοιπόν αντίθετους, αφού περιέχει περιορισμούς στον τομέα της αλιείας που θίγουν τα συμφέροντα του κλάδου μας».

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου