ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα στη Γλώσσα

αναβίωσε-το-έθιμο-του-κλήδονα-στη-γλώσ-447355

Διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής

Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε στην πλατεία Λούκι στη Γλώσσα Σκοπέλου το απόγευμα της Δευτέρας με τη συμμετοχή των κατοίκων, των παραθεριστών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας.

Οι νέες κοπέλες με μία πήλινη κανάτα πήραν το αμίλητο νερό από τις βρύσες της περιοχής. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τα κοσμήματά τους μέσα στο νερό και έκλεισαν την κανάτα με κόκκινο πανί και την τοποθέτησαν σε ταράτσα σπιτιού. Σύμφωνα με το έθιμο, τα αστέρια που κοιτούν την κανάτα γράφουν τη μοίρα των κοριτσιών μέσα στο νερό.

Γύρω στις 10 το βράδυ, αφού κατέβασαν την κανάτα από την ταράτσα που την είχαν τοποθετήσει, ένα αγοράκι τραβούσε ένα-ένα τα κοσμήματα των κοριτσιών λέγοντας από ένα δίστιχο τραγούδι. Η κοπέλα, αφού έπαιρνε το κόσμημά της, έπινε μια γουλιά από το αμίλητο νερό και έφευγε για να ακούσει το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί.

Κατά τη διάρκεια της αναβίωσης του εθίμου, έκαψαν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια της Γλώσσας και μικροί και μεγάλοι πηδούσαν πάνω από τη φωτιά.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλώσσας, ο οποίος ανέλαβε την αναβίωση του εθίμου και τις εκδηλώσεις που το συνόδευσαν, κέρασε παραδοσιακά γλυκά σε όσους παρευρέθησαν στην πλατεία Λούκι, ενώ γλέντι με χορό έκλεισε τις εκδηλώσεις.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου