ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Κόκκινη κάρτα» για την πλαστική σακούλα

κόκκινη-κάρτα-για-την-πλαστική-σακο-429730

Καταφατικά γνέφει η Σκιάθος στην προσπάθεια υιοθέτησης της πάνινης σακούλας, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από την υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας και την επιβεβλημένη εναρμόνισή της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Σκιάθος δηλώνει «παρούσα» και ξεκινά το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag), που υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Πρόκειται για ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στη συγκεκριμένη θεματική, και χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «H Σκιάθος» και θα υλοποιηθεί για 14 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2018.

Το πρόγραμμα ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή 16 Ιουνίου με καθαρισμό της ακτής Ξανέμου από μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, του Ιδρύματος Thalassa και μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου. Μία μέρα μετά, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 11π.μ., οι φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο δημοτικό καφενείο Μπούρτζι, προκειμένου να παρουσιάσουν τους στόχους και τους άξονες της πρωτοβουλίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις γνωριμίας με φορείς του νησιού για τη «χαρτογράφηση» της υφιστάμενης κατάστασης και τον προγραμματισμό των επικείμενων δράσεων.

Το πρόγραμμα A.S.A.P. περιλαμβάνει ευρεία γκάμα δοκιμασμένων μεθοδολογιών και εργαλείων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως συμβολικούς καθαρισμούς ακτών, συμμετοχικές διαδικασίες διαβούλευσης, διανομή πάνινων τσαντών, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά.

Μετά την πολύ επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», οι Σποράδες για μία ακόμη φορά πρωτοστατούν και πρωταγωνιστούν στην υιοθέτηση πρακτικών με προστιθέμενη αξία στην περιβαλλοντική, αισθητική και οικονομική βιωσιμότητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου