ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια πρώτη για τη Φόνισσα

παγκόσμια-πρώτη-για-τη-φόνισσα-425722

Παρουσιάστηκε την Κυριακή στο Μπούρτζι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το συμπόσιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που πραγματοποιήθηκε στο Μπούρτζι της Σκιάθου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και με την υποστήριξη τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Το απόγευμα της Κυριακής στη γενέτειρα του κορυφαίου Ελληνα λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μέσα στο κατάμεστο ανοιχτό θεατράκι στο Μπούρτζι, μπροστά από το «Δασκαλειό», ακούστηκαν για πρώτη φορά αποσπάσματα από τη νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη που βασίζεται στο αριστούργημα του Σκιαθίτη λογοτέχνη και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου 2014 από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και σκηνικά Πέτρου Τουλούδη.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, κ. Θοδωρής Τζούμας, προλόγισε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τα μέλη και τους προσκεκλημένους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον τόπο της «Φόνισσας».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης, δηλώνοντας συγκινημένος για την παρουσία του στη γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αποκάλυψε το όραμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το μακρύ ταξίδι της όπερας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η καθηγήτρια φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρίας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, κ. Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, ανέλυσε το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη, αναφέροντας τη λογοτεχνική τάση της «Φόνισσας» στα πλαίσια της εποχής που γράφτηκε και τις ποικίλες ερμηνείες που μπορεί να δώσει ο αναγνώστης.

Ο σκηνοθέτης της όπερας, κ. Αλέξανδρος Ευκλείδης, διάβασε την ομιλία του επίκουρου καθηγητή του τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Στην ομιλία του, ανέλυσε τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο της Φραγκογιαννούς, της πρωταγωνίστριας του έργου, επικεντρώνοντας στο στοιχείο της σύγχυσης.

Ο συνθέτης του έργου, κ. Γιώργος Κουμεντάκης, μίλησε για τη σύνθεση της νέας όπερας και για τη σχέση της με το έργο του Παπαδιαμάντη ενώ ο κ. Γιάννης Σβώλος, ο οποίος έγραψε το λιμπρέτο της νέας όπερας, μίλησε για τη μετουσίωση του λογοτεχνικού κειμένου σε λιμπρέτο.

Τέλος, ο σκηνοθέτης, κ. Αλέξανδρος Ευκλείδης, μίλησε για τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη σκηνοθεσία ενός νέου έργου όπερας.

Μετά τις τοποθετήσεις των θεωρητικών και των συντελεστών της όπερας, παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση αποσπάσματα από τη Φόνισσα, διάρκειας 25 λεπτών, η οποία προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι γέμισαν το θέατρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου