ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ερευνα κόλαφος της ΠΟΕΔΗΝ για τα Κ.Υ. των Σποράδων

ερευνα-κόλαφος-της-ποεδην-για-τα-κ-υ-τω-418889

Κόλαφος η έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, για τις ελλείψεις στα νησιά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η υγειονομική υποστελέχωση σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο ιεραρχείται πολύ ψηλά για την ΠΟΕΔΗΝ, που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στις Σποράδες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε με σκοπό να καταδειχτούν οι σοβαρές ελλείψεις σε επικουρικό προσωπικό για τις διακομιδές και η υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά, παρότι έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Με βάση τα όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εξαιτίας των ελλείψεων οι πολίτες προσφέρονται και διακομίζουν ασθενείς με ιδιωτικά μέσα (Ι.Χ., αγροτικά οχήματα, ακόμη και μπουλντόζες όπου υπάρχει κακοτράχαλος δρόμος).

«Διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι η αστυνομία!!! Όποιος λάχει. Τα περιπολικά μετατρέπονται σε ασθενοφόρα. Νησιά διαθέτουν τομείς ΕΚΑΒ χωρίς όμως να έχουν επαρκή κάλυψη από διασώστες. Για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο χρειάζονται 11 διασώστες, όμως τα μικρά νησιά έχουν πολύ λιγότερους, έτσι πολλές βάρδιες μένουν ακάλυπτες», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κατ’ επανάληψη έκτακτα περιστατικά, τροχαία ατυχήματα, εμφραγματίες χάνουν πολύτιμο χρόνο κατά τη διακομιδή τους. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές», συμπληρώνει η Ομοσπονδία.

Ο χάρτης των ελλείψεων

Οι ελλείψεις ανά τομέα και ανά Κέντρο Υγείας για τα νησιά των Βορείων Σποράδων έχουν κατηγοριοποιηθεί από την ΠΟΕΔΗΝ. Έτσι ο χάρτης των ελλείψεων διαμορφώνεται ως εξής:

Κ.Υ. Σκιάθου: Υπάρχει καινούργιο ασθενοφόρο και δύο επικουρικοί οδηγοί. Οι επικουρικές θέσεις, βάσει του οργανογράμματος είναι 5 που δεν έχουν καλυφθεί ποτέ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του νησιού να εξυπηρετούνται από τα 2 άτομα και έτσι μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες. Το ιατρικό προσωπικό που απασχολείται είναι 4 αγροτικοί, 3 γενικής ιατρικής, 1 παιδίατρος και 1 παθολόγος. Παρατηρείται έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού (1 μαία παίρνει απόσπαση και 1 νοσηλεύτρια θα αποχωρήσει με τη διαδικασία της συνυπηρέτησης).

Κ.Υ. Σκοπέλου: Υπηρετούν 3 διασώστες, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 6, όπως προβλέπει το οργανόγραμμα και ένας επικουρικός. Υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο κίνδυνος όταν προκύπτουν έκτακτα περιστατικά. Απασχολούνται δύο γιατροί γενικής ιατρικής, 1 παιδίατρος, 5 αγροτικοί και 1 οπλίτης αγροτικός γιατρός.

Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου: Υπάρχει 1 οδηγός και όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ «βλέπουν ασθενοφόρο με τα κιάλια». Απασχολούνται 1 αγροτικός γιατρός, 1 οπλίτης αγροτικός γιατρός. Η προκήρυξη για γιατρό γενικής ιατρικής έχει βγει άγονη δύο φορές και αναμένεται επαναπροκήρυξη της θέσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου