ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αρχαιολογικές έρευνες στη Σκιάθο από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου

αρχαιολογικές-έρευνες-στη-σκιάθο-από-23-389004

Ομάδα αρχαιολόγων με σύγχρονα μηχανήματα επιχειρεί να αναδείξει μνημεία χιλιάδων χρόνων

Στην αρχαία θέση της Κεφάλας στη Σκιάθο παραμένει το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας που διερευνά μνημεία 3.000 ετών, φιλοδοξώντας να αναδείξει όσα κρύβει το υπέδαφος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι επιφανειακές έρευνες θα πραγματοποιηθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και την ομάδα του.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τη συγκεκριμένη, εξαιρετικά σημαντική έρευνα, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, επικεφαλής της ομάδας του ΙΑΚΑ αναφέρθηκε στις γεωφυσικές διασκοπήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου με στόχο τον εντοπισμό τόσο της έκτασης του νεκροταφείου όσο και της πυκνότητας των τάφων.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί στο πλάτωμα της αρχαίας πόλης και θα εκπονηθούν λεπτομερή σχέδια των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές του 2009-2016, καθώς και αεροφωτογράφιση με drone. Τέλος θα διενεργηθούν γεωλογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Κεφάλας.

Από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχουν η προϊσταμένη επί τιμή Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου ως επικεφαλής και η αρχαιολόγος Ελένη Χρυσοπούλου.

Οπως ανέφερε η κ. Ιντζεσίλογλου «το πρόγραμμα υλοποιείται με στόχο την καλύτερη τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου και διερεύνηση κάποιου χώρου για τυχόν νέα ευρήματα με τις γεωφυσικές διασκοπήσεις. Βασική μας επιδίωξη είναι να δούμε που εκτείνεται το αρχαίο νεκροταφείο του οικισμού, εντοπίζοντας, παράλληλα, νέα ευρήματα με τις γεωφυσικές διασκοπήσεις», είπε.

Το αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το 1.100 μέχρι τον 5ο αιώνα πΧ, έχει ερευνηθεί το 2015 και το 2016, ενώ έχουν ανασκαφεί έξι τάφοι, με πλούσια κτερίσματα, γεγονός που μαρτυρά την οικονομική ευμάρεια των πρώτων κατοίκων. Χρυσά και χάλκινα αντικείμενα που βρέθηκαν σε ταφή γυναίκας, ειδικότερα, υπογραμμίζουν τα προαναφερθέντα.

Το νεκροταφείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επειδή οι τάφοι αυτής της περιόδου στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ιδιαίτερα των Σποράδων σπανίζουν, οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται, με στόχο να συμπληρωθεί το παζλ της αρχαιολογικής γνώσης με επιπλέον δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου