ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πολυβραβευμένος Σκοπελίτης επιστήμονας

πολυβραβευμένος-σκοπελίτης-επιστήμο-375203

Ο Δήμος Σκοπέλου τίμησε χθες το Γιάννη Σίσκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά

Πέμπτη γενιά Σκοπελίτης είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Γιάννης Σίσκος, ο οποίος τιμήθηκε χθες από το Δήμο Σκοπέλου για τη σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη των επιστημών. Η παραπάνω βράβευση αποτελεί συνέχεια της διεθνούς διάκρισης που απέσπασε πρόσφατα ο ίδιος επιστήμονας, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σε διεθνές επίπεδο.

O καθηγητής Γιάννης Σίσκος τιμήθηκε πρόσφατα με το Χρυσό Μετάλλιο (Gold Medal) της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων (International Society on Multiple Criteria Decision Making). Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, στο διάστημα 2-7 Αυγούστου.

Το συγκεκριμένο Χρυσό Μετάλλιο αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμει η Εταιρεία κάθε 2 χρόνια, στον ερευνητή, ο οποίος μέσω της διακεκριμένης επιστημονικής καριέρας του, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του ταλέντου, χρόνου και ενέργειας του για την προώθηση του πεδίου της Λήψης Αποφάσεων με Πολλαπλά Κριτήρια και έχει συμβάλλει καθοριστικά στη θεωρία, μεθοδολογία και εφαρμογή της επιστήμης των αποφάσεων και του μάνατζμεντ.

Το συγκεκριμένο βραβείο, από την καθιέρωσή του το 1992 μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε 13 πρωτοπόρους ερευνητές διεθνώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σίσκος είναι ο πρώτος Ελληνας επιστήμονας που το λαμβάνει.

Στο μακροσκελές βιογραφικό του κ. Σίσκου, καταγράφεται μεταξύ άλλων η θητεία του ως προέδρου, για αρκετά χρόνια, στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) στην Ελλάδα, ενώ την τετραετία 1993-97 διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) καθώς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Επιχειρησιακής Ερευνας IFORS.

Συντονίζει για περισσότερα από είκοσι χρόνια την Ελληνική Ομάδα Εργασίας της ΕΕΕΕ «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Σε σχετική ηλεκτρονική έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιχειρησιακής Ερευνας – EURO, o Γιάννης Σίσκος συγκαταλέγεται παγκοσμίως στους πρωτοπόρους της πολυκριτήριας ανάλυσης. Το 2005, του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης της επιχειρησιακής έρευνας. Από τον Νοέμβριο του 2001, είναι καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σίσκος, επισημαίνει ότι «αισθάνομαι καταξιωμένος, γεμάτος χαρά, διότι επέστρεψα πριν από μερικές μέρες από το Αμβούργο όπου έγινε και η απονομή του χρυσού μεταλλίου και τώρα χαίρομαι ακόμη περισσότερο διότι με τιμά ο Δήμος Σκοπέλου». Ο διακεκριμένος επιστήμονας διατηρεί σπίτι στη Σκόπελο, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι και όποτε του το επιτρέπουν οι αυξημένες του υποχρεώσεις. Ευχή και προσδοκία του είναι η Σκόπελος να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερα, μέσω έργων υποδομής που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, παράλληλα με τη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών, να απολαύσουν τις διακοπές τους στο νησί. «Τη Σκόπελο την αγαπώ πολύ, την έχω μέσα στην καρδιά μου» υπογραμμίζει ο κ. Σίσκος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «κάθε καλοκαίρι βρίσκομαι στο νησί μου».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου