ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Β. Σποράδες

σε-απόγνωση-οι-επαγγελματίες-του-τουρ-363187

Εκφράζονται φόβοι για μείωση της τουριστικής κίνησης την ερχόμενη χρονιά

Δραματικές στιγμές βιώνουν οι επαγγελματίες των νησιών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση μετά το «κανόνι» της Thomas Cook, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία για το μέλλον. Εκτός από τα πολλά χρήματα που θα πρέπει να διεκδικήσουν από την εταιρεία, εκφράζονται φόβοι από το σύνολο των άμεσα θιγόμενων από τη δυσάρεστη εξέλιξη για μείωση της τουριστικής κίνησης, αλλά και της ζήτησης καταλυμάτων για την ερχόμενη σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τη φωνή αγωνίας των επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι κατέρρευσε ο κολοσσός που αποτελούσε τον βασικό «αιμοδότη» της τουριστικής κίνησης των Β. Σποράδων.

Εμφανής είναι η απογοήτευση του Μανώλη Κανταράκια, προέδρου των Συλλόγων ενοικιαζομένων της Σκιάθου, ο οποίος εκτιμά ότι θα είναι μεγάλη η οικονομική ζημιά και κάνει λόγο για αβεβαιότητα για τους επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον «αέρα». Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισημαίνει ότι «είμαστε σε απόγνωση γιατί χάσαμε μεγάλο μέρος των χρημάτων που προορίζονταν για την κάλυψη των αναγκών του χειμώνα. Ανησυχούμε γιατί δεν ξέρουμε πώς θα καλυφθεί το μεγάλο κενό που προκαλείται στην εγχώρια αγορά, διότι η Thomas Cook μετέφερε μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών από διάφορους προορισμούς. Πρέπει να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες οι τοπικοί φορείς, συντονισμένα και σε συνεργασία, για να βρεθεί λύση», είπε.

Είναι προφανές ότι η φωνή απόγνωσης όλων των επαγγελματιών σκιάζει την εκπνοή της τουριστικής σεζόν, με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη να κάνει λόγο για «οικονομική εξουθένωση των επαγγελματιών, σε μια περίοδο με πολλές και μεγάλες υποχρεώσεις». Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον, την επόμενη μέρα, την επόμενη χρονιά και διερωτάται πώς και αν θα καλυφθεί το τεράστιο κενό που δημιουργείται.

«Σε αποκαρδιώνει οποιαδήποτε πτώχευση και κυρίως όταν αφορά σε μια ιστορική εταιρεία, που μετέφερε μεγάλο αριθμό τουριστών στην Ελλάδα. Ηταν ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ που έφερνε κόσμο στα νησιά, Αγγλους ειδικά και Σκανδιναβούς. Μπορούμε να πούμε ότι εξαντλεί τις δυνάμεις μας, μας παραλύει αυτό το γεγονός, διότι είμαστε στη φάση που απαιτούνται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ανάπτυξη και αναβάθμιση των ξενοδοχείων και αυτό οπωσδήποτε μας απογοητεύει για το μέλλον», είπε.

Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και στην Αλόννησο. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συνεργασίας με τον πάλαι ποτέ κολοσσό του τουρισμού είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα άλλα δύο νησιά, οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για «μεγάλη ζημιά, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο μέλλον».

Οπως ανέφερε ο Κώστας Ευσταθίου, ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας της Αλοννήσου «η Αλόννησος δεν είχε πρόγραμμα με την Τόμας Κουκ, όμως έχουμε πολλούς πελάτες που αγοράζουν μόνο πτήση από τη συγκεκριμένη εταιρεία και περιμένουν τις εξελίξεις, πώς η βρετανική κυβέρνηση θα βοηθήσει τον επαναπατρισμό τους».

Ο ίδιος επαγγελματίας κάνει λόγο για « μεγάλη οικονομική απώλεια και ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις, γιατί το «φέσι» είναι μεγάλο για την ελληνική τουριστική αγορά, οπότε θα επηρεάσει και εμάς». Κλείνοντας, ανέφερε ότι «αν δεν βρεθεί κάποιος να αναπληρώσει το μεγάλο κενό που δημιουργείται, όλη η περιοχή θα έχει τεράστιο χάσιμο του χρόνου».

Ξεκρέμαστοι 3.500 Βρετανοί στις Β. Σποράδες

Εκπρόσωποι της αγγλικής πρεσβείας στη Σκιάθο για τον επαναπατρισμό των τουριστών

– Ανυπολόγιστη η οικονομική ζημιά για τους επαγγελματίες του τουρισμού στα νησιά

Αναστάτωση πολλών …Ρίχτερ προκαλεί στη Μαγνησία και ειδικότερα στις Σποράδες, η χθεσινή ανακοίνωση πτώχευσης της Thomas Cook, που έχει αφήσει ξεκρέμαστο πλήθος Βρετανών, με 3.500 Αγγλους τουρίστες, περίπου, που απολάμβαναν αμέριμνοι τις διακοπές τους, να βρίσκονται εγκλωβισμένοι από χθες το πρωί στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η πτώχευση της ναυαρχίδας του τουρισμού για τα νησιά των Βορείων Σποράδων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονη ανησυχία, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να αναλαμβάνει δράση την κρίσιμη στιγμή.

Οι Βρετανοί τουρίστες, που βρίσκονται στον «αέρα» λόγω της πτώχευσης του τουριστικού κολοσσού, θα επαναπατριστούν με ναυλωμένες πτήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σταδιακά στις 6 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, δύο εκπρόσωποι της Αγγλικής Πρεσβείας βρίσκονται από χθες στη Σκιάθο, όπου θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επαναπατρισμού των Βρετανών τουριστών, παρέχοντας, παράλληλα, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η σχετική ανακοίνωση έχει κοινοποιηθεί στο νησί για την ενημέρωση των τουριστών, οι οποίοι έχουν θορυβηθεί και δεν γνωρίζουν πώς θα επιστρέψουν στη Βρετανία.

Εκπρόσωποι της Βρετανικής Πρεσβείας βρίσκονται, ταυτόχρονα, σε όλα τα αεροδρόμια, όπου πραγματοποιούνταν πτήσεις της Thomas Cook, προκειμένου να ενημερώσουν τους τουρίστες για τις διαδικασίες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Κεραυνός εν αιθρία

Το «κανόνι» της εταιρείας, με την οποία ανέπτυξε πολυετή συνεργασία το 70% των επαγγελματιών του τουρισμού σε Σκιάθο και Σκόπελο και σε μικρότερο ποσοστό στην Αλόννησο, ανατρέπει τα δεδομένα στην εκπνοή τής, ούτως ή άλλως, δύσκολης σεζόν, ακυρώνοντας, ταυτόχρονα τις εννέα προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή.

Η δυσάρεστη είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, σκιάζοντας την τουριστική σεζόν, που φτάνει στην τελική ευθεία, με 66.000 Βρετανούς να έχουν καταγραφεί, σημειωτέον, από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Ανυπολόγιστη ζημιά

Η πτώχευση της Thomas Cook είναι το θέμα συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα νησιά των Βορείων Σποράδων να συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και τους επαγγελματίες να ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Β. Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό», ενώ υπογράμμισε ότι «πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε τον αριθμό των πελατών της εταιρείας, που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτήν την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία», είπε.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι υπολογίζονται σε 3.000 περίπου οι Βρετανοί τουρίστες, που βρίσκονται στη Σκιάθο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατά τόπους επαγγελματιών, σε 400, περίπου, υπολογίζονται οι Αγγλοι τουρίστες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Σκόπελοι και λιγότεροι από 50 στην Αλόννησο.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, να γίνουν εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς, που έχει προκληθεί στη Σκιάθο και τα «πακέτα» που δεν έχουν πληρωθεί. «Συνήθως οι εταιρείες καταβάλλουν το ποσό που αναλογεί εξήντα μέρες μετά την αναχώρηση των τουριστών, άρα αντιλαμβάνεστε ότι όλος ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι απλήρωτοι» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θα φύγει ο κόσμος κανονικά, ομαλά, το πρόβλημα είναι ότι χαθήκαν πολλά λεφτά από την αγορά, ενώ ακυρώθηκαν πακέτα τουριστών, που επρόκειτο να ταξιδέψουν στο νησί. Είναι μεγάλο το μέγεθος της ζημιάς. Θα γίνει εκκαθάριση της εταιρείας και θα δούμε» υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου