ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διαδικτυακή καμπάνια για μνημείο της Σκιάθου

διαδικτυακή-καμπάνια-για-μνημείο-της-339055

Διαδικτυακές υπογραφές συγκεντρώνονται στον ιστότοπο AVAAZ. Org προκειμένου να επιστρέψει στη Σκιάθο η μνημειώδης στήλη του Ξέρξη που βρίσκεται στον Πειραιά.

Όπως αναφέρεται στις γραπτές πηγές, και συγκεκριμένα στο έργο του Ηρόδοτου, το 480 π.Χ. ο Ξέρξης ύψωσε πέτρινη στήλη στον ύφαλο που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σκιάθο και το Πήλιο, και φέρει την αρχαία ονομασία «Μύρμηγκας», προκειμένου να προφυλάξει τον στόλο του, πηγαίνοντας απ’ τη Θέρμη στο Αρτεμίσιο για να συναντήσει τον Θεμιστοκλή.

Η στήλη του Ξέρξη αποτελεί το πρώτο γνωστό κτίσμα στον κόσμο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά με την πάροδο των αιώνων κατέπεσε στη θάλασσα και τεμαχίστηκε. Το 1928 όμως, δύτες του Πολεμικού Ναυτικού ανέσυραν οκτώ τμήματά της και τα έστησαν στο προαύλιο της Ναυτικής Διοίκησης στον Πειραιά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παραλία με την ονομασία «Λιμάνι του Ξέρξη» βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σκιάθου και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκιάθου. Λέγεται πως από εκεί ξεκίνησε ο Ξέρξης για το Αρτεμίσιο, και το τοπίο στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πιο άγριο και επιβλητικό.

«Νομίζουμε πως ήρθε ο καιρός, με δεδομένο το πλήθος των επισκεπτών του νησιού κάθε χρόνο, το μοναδικό μνημείο να επιστρέψει στον τόπο όπου πρωτοστήθηκε από τον γιο του βασιλιά Δαρείου. Με το παγκόσμιο ενδιαφέρον που σίγουρα θα προκαλέσει εδώ, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Σκιάθου και μάλιστα εκείνης με την τεράστια ιστορία. Έχουμε λοιπόν ένα αναξιοποίητο θησαυρό που «λιμνάζει» στον Πειραιά και μπορούμε εύκολα να πείσουμε τους αρμόδιους για τη μεταφορά του στο λιμάνι μας, αρκεί να θέλουμε…», αναφέρουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου