ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη μνημείων της Σκιάθου

ανάδειξη-μνημείων-της-σκιάθου-328844

Πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»

Σημαντικό βήμα σε επίπεδο καταγραφής της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί η συνεργασία που ανέπτυξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με φορείς διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, εντάσσονται, εξάλλου, στις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» που συμπληρώνει αισίως δέκα χρόνια δράσης.

Σημαντικό κεφάλαιο στη μέχρι τώρα δράση του Συλλόγου αποτελεί η συνεργασία που αναπτύχθηκε με τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με θέμα την προστασία του παραδοσιακού λιθόστρωτου του οικιστικού ιστού, καθώς επίσης και την οργάνωση «MONUMENTA» για την καταγραφή των παραδοσιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νησί του Παπαδιαμάντη, δεδομένου ότι η τοπική παράδοση και η διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του κάθε τόπου, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Το σύνολο, σχεδόν, των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» εστιάζονται στο συγκεκριμένο πεδίο, έχοντας ως αποδέκτες δεκάδες υπέρμαχους του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη και της εκδήλωσης αφιερωμένης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, «Παπαδιαβαίνοντας στο χώρο και στο χρόνο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, καθώς επίσης και δεκάδες ακόμη πρωτοβουλίες διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου