ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Σώστε τους ανθρώπους μας, κινδυνεύουν»

σώστε-τους-ανθρώπους-μας-κινδυνεύου-306196

Ηταν το τηλεφώνημα που δέχθηκε το Λιμεναρχείο Αλοννήσου για τους 115 πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν στη Γιούρα

Μία ζεστή αγκαλιά περίμενε στο Πατητήρι τους μετανάστες, 115 στον αριθμό, που εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς του Λιμεναρχείου Αλοννήσου προχθές το μεσημέρι μόνοι και αβοήθητοι στη νήσο Γιούρα, όπου σκάφος δουλεμπόρων τους εγκατέλειψε και απομακρύνθηκε μην αφήνοντας κανένα ίχνος πίσω του.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η κινητοποίηση των επαγγελματιών της περιοχής για τη σίτιση των μεταναστών αλλά και των ντόπιων κατοίκων ήταν συγκινητική. Μετά την έκκληση του Λιμεναρχείου Αλοννήσου, οι εστιάτορες στην παραλία προσφέρθηκαν άμεσα και διένειμαν δωρεάν μερίδες φαγητού σε όλους τους μετανάστες.

Οι κάτοικοι της περιοχής ευαισθητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και συγκέντρωσαν γρήγορα κουβέρτες, στρώματα και ρούχα για μικρούς και μεγάλους ώστε η διανυκτέρευση κάτω από το υπόστεγο του ανοικτού δημοτικού κτιρίου «Κερκίδες» (καθώς δεν υπήρχε μεγαλύτερο σε έκταση δημοτικό κτίριο που να χωρά το σύνολο των μεταναστών) να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη.

Ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου, Κώστας Καλογιάννης, ανέφερε ότι συγκεντρώθηκαν κουβέρτες και στρώματα για όλους τους μετανάστες, καθώς και ρούχα και για τους άντρες και για τις γυναίκες και για τα παιδιά στα οποία προσφέρθηκαν και παιχνίδια ώστε να περάσουν την ώρα τους ευχάριστα. Μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν συνολικά 30 παιδιά ηλικίας ακόμη και δύο και τριών χρόνων.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Αλόννησο στο Βόλο χθες αργά το βράδυ με τον Πρωτέα και με μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Στο μεταξύ, μέχρι και χθες το απόγευμα συνεχιζόταν από το Λιμεναρχείο Αλοννήσου η λήψη καταθέσεων για τον τρόπο που μεταφέρθηκαν στη Γιούρα. Ωστόσο, δεν προέκυψαν διαφωτιστικά στοιχεία ούτε για το σκάφος μεταφοράς ούτε για τους δουλεμπόρους καθώς οι μετανάστες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι αρνούνταν να δώσουν πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν από το Λιμεναρχείο Αλοννήσου στη νήσο Γιούρα μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση συγγενικών τους προσώπων στην Αγγλία που ειδοποίησαν ότι οι άνθρωποί τους βρίσκονταν εκεί και κινδύνευαν.

Από το Λιμεναρχείο ελήφθη η μέριμνα και προχθές στις 7 το απόγευμα μεταφέρθηκαν με μηχανότρατα στο Πατητήρι. Το περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου εξέτασε έναν διαβητικό άνδρα που είχε ενόχληση και δύο παιδιά με πονόκοιλο και όπως διαπιστώθηκε είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου