ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ ~ Αναφέρουν επιχειρηματίες στη Σκιάθο

καταστροφική-η-αύξηση-του-φπα-αναφέρο-299201

Τέσσερις επαγγελματίες σχολιάζουν τις εξελίξεις και τονίζουν ότι καταρρακώνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εφιαλτικό σενάριο που επιβεβαιώθηκε τελικά, αποτελεί για τους επαγγελματίες αλλά και τους κατοίκους της Σκιάθου η αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Οκτωβρίου. Η επιβολή φπα 23% χαρακτηρίζεται ως «πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» από τους επαγγελματίες της Σκιάθου, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον. Οι θέσεις και οι προβληματισμοί είναι κοινοί για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Σκιάθο και μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο μέτρο για όλους τους τουριστικούς προορισμούς στους οποίους θα ισχύσει από αύριο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η αύξηση του ΦΠΑ αναμφίβολα δημιουργεί πρόβλημα στον τουρισμό, διότι δεν θα είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες και τουριστικές περιοχές» όπως αναφέρει ο ξενοδόχος Ηλίας Ανδριτσόπουλος. Ο ίδιος επιχειρηματίας προσθέτει ότι «προμηθευόμαστε τα προϊόντα με τους όρους που ισχύουν για τη χερσαία Μαγνησία και παράλληλα καλύπτουμε επιπλέον και το κόστος μεταφοράς». Ο κ. Ανδριτσόπουλος είναι κατηγορηματικός σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον τουρισμό, τονίζοντας ότι «θα επηρεαστεί αναμφίβολα ο τουρίστας, διότι δεν θα κατορθώσει ο επιχειρηματίας να απορροφήσει το σύνολο της αύξησης και μοιραία θα επηρεαστούν όλοι οι κλάδοι, διαμονή, εστίαση αλλά και η καθημερινότητα των καταναλωτών».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού παντοπωλών Βορείων Σποράδων, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σκιάθο. «Με την αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνεται ο πελάτης και ταυτόχρονα εκτοξεύονται στα ύψη οι τιμές» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «η μείωση των συντάξεων και των εσόδων γενικότερα των καταναλωτών, περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του κόσμου. Ταυτόχρονα, προσθέτει ο ίδιος, όταν ανεβαίνουν οι τιμές, δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός. Αναγκαστικά θα επιβαρυνθεί και ο πελάτης και ο καταστηματάρχης». Η αύξηση του ΦΠΑ έγινε δεκτή με έντονη δυσαρέσκεια από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της Σκιάθου, διότι «θέτει σε κίνδυνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επωμιστούν πολύ βαριά φορολογία» όπως τονίζει ο κ. Κανταράκιας.

Σοβαρό πλήγμα δέχεται, παράλληλα, ο κλάδος της εστίασης λόγω των προαναφερθέντων. «Η αύξηση του ΦΠΑ είναι η καταστροφή όλων μας, διότι πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στους επαγγελματίες, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Νικολάου, ιδιοκτήτης εστιατορίου. Ο ίδιος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τις εξελίξεις, καθώς εκτιμά ότι «οι επιχειρηματίες δεν θα κατορθώσουν να απορροφήσουν το ποσοστό της αύξησης του ΦΠΑ, το οποίο θα μετακυλήσει αναπόφευκτα, στον πελάτη, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό για τον τουρισμό».

Σειρά προβλημάτων δημιουργούνται και στους τουρ οπερέιτορς, οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες για την επόμενη σεζόν, με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τουρ οπερέιτορ Αλέκος Ευσταθίου, τονίζει ότι το επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις επηρεάζει το κόστος ζωής, επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και δεκάδες επιχειρήσεις στο νησί. Το μεγάλο πρόβλημα για τον τουρισμό είναι, αντίστοιχα, η επαναδιαπραγμάτευση τιμών. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουν υπογραφεί τα περισσότερα συμβόλαια για την επόμενη σεζόν και είναι δύσκολη η επαναδιαπραγμάτευση τιμών. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για τους τουρ οπερέιτορς και τα ξενοδοχεία, που θα κληθούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της αύξησης» υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου για να προσθέσει ότι «η αύξηση του φπα καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς τους προορισμούς στους οποίους εφαρμόζεται και αυτό δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου