ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η κάλπη τους γύρισε στο 1980!

η-κάλπη-τους-γύρισε-στο-1980-296849

Ο δήμος Αλοννήσου θυμήθηκε προεκλογικά ότι κάποτε… διεκδικούσε αεροδρόμιο

Το αίτημα της δημιουργίας αεροδρομίου θέτει, εκ νέου, δυναμικά η Αλόννησος, επαναφέροντας 37 χρόνια μετά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, το οποίο «μεταφράστηκε», ωστόσο, από ορισμένους ως προεκλογική κίνηση, παρά το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος Αλοννήσου δεν έχει καταστήσει ακόμη γνωστές τις προθέσεις του.

Οι προοπτικές και οι αντίστοιχες προτάσεις που διατυπώνονται, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος, παρουσιάστηκαν από τον μελετητή του έργου στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο του νησιού, παρουσία της τοπικής κοινωνίας.

Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής εκπονήθηκε η πρόταση προσέγγισης του στόχου, προκειμένου να κατατεθεί, στη συνέχεια, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ θα επιδιωχθεί παράλληλα συνάντηση με υψηλόβαθμους φορείς, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του κοινού αιτήματος.

«Επανερχόμαστε 37 χρόνια μετά, αφού δρομολογήσαμε σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία εντάξαμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Κάποια έχουν δημοπρατηθεί και άλλα είναι προς δημοπράτηση. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι παράλληλα με το έργο που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια, δηλαδή τη δημιουργία υποβρύχιων Μουσείων, έχει ωριμάσει η ιδέα, προκειμένου να δοθεί επανεκκίνηση στο έργο που σταμάτησε, άγνωστο για ποιους λόγους, στα 1985» αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Η περιοχή που είχε επιλεγεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 από την ΥΠΑ, είναι η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, ως η πλέον ενδεδειγμένη για τη δημιουργία αεροδρομίου στην Αλόννησο. Ο μελετητής παρουσίασε τρεις προτάσεις εκ των οποίων η πρώτη, η υφιστάμενη μελέτη, προβλέπει την δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης, μήκους 1.300 μέτρων. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία αεροδιαδρόμου μήκους 1. 928 μέτρων και η τρίτη την δημιουργία μεγάλου διαδρόμου, μήκους 3.000 μέτρων, που όμως είναι εκτός των επιδιώξεων της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Βαφίνης επεσήμανε δύο βασικά σημεία στη διάρκεια της προχθεσινής παρουσίασης, εκ των οποίων το ένα αφορά την ήδη υπάρχουσα χωροθέτηση, γεγονός που διευκολύνει την όλη διαδικασία, δεδομένου ότι η περιοχή που επελέγη ευθύς εξαρχής, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις.

«Είναι αυτονόητα τα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί, κι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει σ’ ένα τόπο η δημιουργία αεροδρομίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου και προσθέτει «στόχος μας είναι, αφού πάρουμε το «πράσινο φως» από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ΤΑΙΠΕΔ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου