ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καθημερινότητα χωρίς πλαστικό…

καθημερινότητα-χωρίς-πλαστικό-27971

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα με μείωση 10% των απορριμμάτων στο ΧΥ

Ορατά είναι τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού προγράμματος κατάργησης της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζει πιλοτικά ο δήμος Αλοννήσου, μειώνοντας σε πρώτη φάση σε ποσοστό άνω του 10% τον όγκο των απορριμμάτων και ιδιαίτερα του πλαστικού, που καταλήγει στο ΧΥΤΑ του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν πλέον υιοθετήσει λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, αποβάλλοντας από την καθημερινότητά τους, περί τους 4 τόνους πλαστικής σακούλας, γεγονός που συνεπάγεται, αντίστοιχα, ευεργετικά αποτελέσματα για το ίδιο το νησί.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, κάθε κάτοικος του νησιού υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούσε καθημερινά περισσότερες από 15 πλαστικές σακούλες, οι οποίες ανέρχονταν σε περισσότερες από 9.500 σε μηνιαία βάση, για το σύνολο του πληθυσμού.

Ο αριθμός τριπλασιάζονταν στη διάρκεια της φουλ σεζόν και ο ετήσιος απολογισμός υπερέβαινε μέχρι πρότινος τις 300.000 σακούλες, νούμερο, το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση επαγγελματία, υπολογίζεται σε 4 περίπου τόνους. Το παράδειγμα της Αλοννήσου έχει προκαλέσει θετικά σχόλια και ήδη το ακολουθούν και άλλες περιοχές, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να συνεχιστεί η καμπάνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των τουριστών της θερινής περιόδου. Παράλληλα ο κ. Βαφίνης υπογραμμίζει ότι «έχουμε λάβει email από ομογενείς του εξωτερικού, οι οποίοι μας συγχαίρουν για την πρωτοβουλία μας και προσφέρονται να συνδράμουν εθελοντικά τις προσπάθειές μας».

Το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία του νησιού, κατέστησε την Αλόννησο την πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε τη χρήση της πλαστικής σακούλας και υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της MOm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες το νησί και πραγματοποίησαν διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις για ενήλικες, αλλά και μικρούς πολίτες του νησιού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου