ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κίνδυνος λουκέτου στο Ιατρείο ~ Επείγον αίτημα από Αλόννησο στον υπουργό

κίνδυνος-λουκέτου-στο-ιατρείο-επείγο-27112

Στις 25 Νοεμβρίου φεύγει η μοναδική αγροτική γιατρός και εντείνεται η ανησυχία του κόσμου

Ορατός είναι ο κίνδυνος παύσης της λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου της Αλοννήσου, καθώς ολοκληρώνεται στις 25 Νοεμβρίου η θητεία της μοναδικής αγροτικής γιατρού.

Την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και την οργή που ξεχειλίζει, μεταφέρει εγγράφως στον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη και όλους τους συναρμόδιους φορείς ο δήμαρχος του νησιού, ζητώντας «να μεριμνήσει άμεσα για τη στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του Π.Ι. Αλοννήσου πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Στην επιστολή του δημάρχου Αλοννήσου κ. Βαφίνη, επισημαίνεται η «τραγική κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου» διότι «στις 25 Νοεμβρίου φεύγει και η μοναδική αγροτική γιατρός και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου θα παύσει να λειτουργεί».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι «η εβδομαδιαία μετακίνηση ενός γιατρού γενικής ιατρικής από διάφορα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας πολλές φορές είναι αδύνατη λόγω καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο δήμαρχος Αλοννήσου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης, «όταν 2.500 και πλέον ψυχές βρίσκονται σε ένα νησί χωρίς Γιατρό.

Είναι μια κατάσταση την οποία δεν είχαμε βιώσει ούτε την δεκαετία του ‘50» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παραθέτοντας στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, ο κ. Βαφίνης σημειώνει ότι η θέση ιατρού γενικής ιατρικής (Διευθυντής), είναι κενή από την 1/1/2014. Η μια θέση αγροτικού γιατρού είναι κενή από 18/03/2013 και η δεύτερη θα είναι κενή από 25/11/2014.

Η μία θέση παιδιάτρου παραμένει κενή από το Νοέμβριο του 2013. Η μία θέση οδοντιάτρου παραμένει κενή από 2/01/2012. Η μία θέση παρασκευαστή παραμένει

κενή από τις 31/1/2013. Η μια θέση μαίας είναι καλυμμένη, αλλά «δυστυχώς επί σειρά ετών βρίσκεται σε συνεχείς αποσπάσεις στο Νοσοκομείο Λάρισας» σημειώνει ο ίδιος.

Η μια θέση νοσηλεύτριας καλύπτεται από νοσηλεύτρια με απόσπαση από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μέχρι τις 14/01/2015. Η ίδια νοσηλεύτρια αιτήθηκε μετάταξη στο Π.Ι. Αλοννήσου, η οποία δεν έγινε δεκτή. Χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος προσλήφθηκε τον Ιούλιο του 2014 με λήξη της σύμβασής της τον Ιούλιο του 2015.

«Δυστυχώς το υπερσύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα, το οποίο έχει γίνει δωρεά

στο Π.Ι. Αλοννήσου στις 18/04/2013, δεν έχει αδειοδοτηθεί μέχρι και σήμερα» υπογραμμίζεται στην ίδια επιστολή. Η μια θέση οδηγού ασθενοφόρου είναι καλυμμένη.

«Όπως αντιλαμβάνεστε η περιστασιακή παρουσία ενός και μόνο γιατρού δεν δύναται να καλύψει ούτε τις ανάγκες στιγμιογράφησης. Επιπροσθέτως, δεν παρέχεται καμία

πρωτοβάθμια περίθαλψη δεδομένου του υψηλού κόστους μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα» σημειώνει ο κ. Βαφίνης στην επιστολή του, τονίζοντας ότι «η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει. Η κατάσταση εδώ μυρίζει πυρίτιδα. Εμείς εκπέμπουμε ΣΟΣ. Δεν σας παρακαλούμε για τα αυτονόητα, σας ζητάμε ως αρμόδιος Υπουργός Υγείας και με όλη την ευθύνη της θέσεώς σας, να μεριμνήσετε άμεσα για τη στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του Π.Ι. Αλοννήσου πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου