ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναμένουν υλοποίηση των υποσχέσεων

αναμένουν-υλοποίηση-των-υποσχέσεων-268541

Την υλοποίηση των προφορικών υποσχέσεων της κυβέρνησης για ειδικές ελαφρύνσεις και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αναμένουν οι πληγέντες της Σκοπέλου, οι οποίοι προσβλέπουν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα τους δώσει την ευκαιρία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Εν αναμονή της υλοποίησης των υπουργικών δεσμεύσεων, οι επαγγελματίες της Σκοπέλου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανακτήσουν κατεστραμμένα έγγραφα τα οποία είναι πολύτιμα για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Στην παρούσα φάση οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου προσβλέπουν στην καταβολή των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι φύσει αδύνατο να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους και προς την πολιτεία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Σκλάβος, συντονιστής της δράσης της πενταμελούς επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι πληγέντες, επεσήμανε ότι «περιμένουμε την εφαρμογή στην πράξη των ειδικών ελαφρύνσεων και την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις». Ο ίδιος επαγγελματίας επανέλαβε ότι «περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Αλεξιάδη, για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «αδυνατούμε να καλύψουμε οποιαδήποτε υποχρέωση, διότι τα καταστήματά μας παραμένουν κλειστά μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία, ενώ η γενικότερη κρίση μας έχει αποδυναμώσει εντελώς».

Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι απανταχού επαγγελματίες, ο κ. Σκλάβος σημείωσε ότι «τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα για κάθε πολίτη και επιχειρηματία, πολύ δε περισσότερο για τους πληγέντες από τη θεομηνία. Είμαστε σε αναμονή από μέρα σε μέρα, για να ακούσουμε τα ευχάριστα νέα».

Το σύνολο των πληγέντων επαγγελματιών του νησιού βρίσκονται σε φάση αναμονής, περιμένοντας τη συνδρομή της πολιτείας. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιες αποφάσεις για μέτρα ελάφρυνσης υπέρ των πληγέντων της Σκοπέλου, προκειμένου να ορθοποδήσουμε και πάλι» όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Αντώνης Γκίκας, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τη βιβλική καταστροφή που υπέστη το ξενοδοχείο του.

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για κάθε πληγέντα, από τη θεομηνία, επιχειρηματία, η εκ νέου συγκέντρωση πολύτιμων εγγράφων, τα οποία καταστράφηκαν όταν το ορμητικό κύμα της βροχής σάρωσε τα πάντα στο διάβα του.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται σε μια στιγμή, ενώ όπως υπογράμμισε παράλληλα ο κ. Γκίκας «δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, φόρους και όλες γενικά τις υποχρεώσεις μας. Προσπαθούμε να κάνουμε υποτυπώδεις εργασίες στις κατεστραμμένες επιχειρήσεις μας, να απομακρύνουμε το στρώμα της λάσπης που κατέστρεψε τα πάντα και περιμένουμε τη συνδρομή της πολιτείας, για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και να καταστήσουμε και πάλι λειτουργικές τις επιχειρήσεις μας».

Κόντρα στο κύμα της καταστροφής, η ελπίδα παραμένει ζωντανή, ενώ όπως υπογράμμισε ο ίδιος επαγγελματίας «ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της η πολιτεία και θα αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία τα προβλήματά μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου