ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ο εφιάλτης επέστρεψε…

ο-εφιάλτης-επέστρεψε-267163

Καινούργιες πληγές άνοιξαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες στη Σκόπελο, προκαλώντας ορύγματα στο αγροτικό δίκτυο, κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο και πλημμυρικά φαινόμενα σε οικίες και υπόγεια επιχειρήσεων.

Η δυνατή βροχόπτωση που ξεκίνησε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, κινητοποίησε όλες τις τοπικές δυνάμεις, φορείς, εθελοντές, αλλά και κατοίκους, οι οποίοι τέθηκαν επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εισροή υδάτων σημειώθηκε σε υπόγεια κτιρίων που είχαν αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα στη διάρκεια της τελευταίας θεομηνίας, κατά βάση στην περιοχή του Αγίου Ρηγινάκη, αλλά και στον κάμπο, απέναντι από το υδραγωγείο, καθώς τα νερά της βροχής εισέβαλαν σε ισόγειες οικίες.

Στο μεταξύ, νωρίς χθες το μεσημέρι, με οδηγία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σκοπέλου, απομακρύνθηκαν τα οχήματα που ήταν παρκαρισμένα κατά μήκος του δρόμου, που οδηγεί στην είσοδο του λιμανιού, για λόγους ασφαλείας.

Τα νερά της βροχής κάλυψαν σε ύψος 30 περίπου εκατοστών τους δρόμους του νησιού και ιδιαιτέρως το τμήμα μπροστά από την είσοδο του λιμανιού, όπου σημειώθηκαν βιβλικές καταστροφές την 22α Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, ήταν δύσκολη η διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο, ακόμη και για όσους διέθεταν οχήματα.

Η έντονη βροχόπτωση κατέστρεψε, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά την αγροτική οδοποιία του νησιού, καθιστώντας εκ νέου απροσπέλαστα τα σημεία που είχαν απεγκλωβιστεί μετά από ένα μήνα σκληρής δουλειάς, με την πολύτιμη συνδρομή των δυνάμεων του τάγματος μηχανικού, προς μεγάλη απογοήτευση αιρετών και τοπικών φορέων.

Παράλληλα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δρόμου, όπου μεταφέρθηκαν και πάλι φερτές ύλες και χώμα από το γύρω ορεινό όγκο. Στη θέση Σταυρός, ειδικότερα, διακόπηκε κατ’ ανάγκη η κυκλοφορία, λόγω του μεγάλου όγκου φερτών υλικών, που μεταφέρθηκαν πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι είχαν ήδη απομακρυνθεί, λίγες ώρες πριν οι φερτές ύλες από το οδόστρωμα με το βοήθεια μηχανήματος GCB, αλλά η έντονη βροχόπτωση που συνεχίστηκε έως και τις βραδινές ώρες, επανέφερε το πρόβλημα και ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαία η διακοπή της κυκλοφορίας από το συγκεκριμένο σημείο, μέχρι νεωτέρας.

Ολη η δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, μαζί με το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, το έμψυχο δυναμικό του δήμου Σκοπέλου, τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, για την αποτροπή κάθε έκτακτης ανάγκης. Οχήματα και άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού, και βρίσκονταν διαρκώς σε κίνηση, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα και να παρέμβουν άμεσα. Το μέτρο ετοιμότητας απέδωσε, διότι μόλις σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, πραγματοποιήθηκε άμεσα άντληση υδάτων από οχήματα της Πυροσβεστικής που έσπευσαν επιτόπου.

Οι κάτοικοι του νησιού παρακολουθούσαν με έκδηλη αγωνία τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έτοιμοι να παρέμβουν εάν παρίστατο ανάγκη, ενώ σήμερα, με το φως της ημέρας, αναμένεται να γίνουν αυτοψίες σε όλο το οδικό δίκτυο, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβληματικά σημεία.

Στη Σκιάθο

Στο μεταξύ, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν χθες και στη Σκιάθο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Μηχανήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σκιάθου κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν άντληση υδάτων από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Παπαδιαμάντη, σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Φτελιάς και σε οικία στην περιοχή του αεροδρομίου.

Εντονη βροχόπτωση σημειώθηκε, εξάλλου και στην Αλόννησο, η οποία παρέμεινε αποκλεισμένη λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου