ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συνεργασία Σκιάθου και Νιούπορτ

συνεργασία-σκιάθου-και-νιούπορτ-223415

Αντίγραφο της εικόνας της πολιούχου του νησιού στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του Rhode Island

Αντίγραφο της εικόνας, της Παναγίας Εικονίστριας, Πολιούχου της Σκιάθου, δώρισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, της πόλης του Newport, της Πολιτείας του Rhode Island, των Η.Π.Α, με αφορμή τον εορτασμό, της 100ης επετείου της συγκεκριμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την εικόνα αγιογράφησε και πρόσφερε, η Φωτεινή Καρρά, η οποία μεγάλωσε και έζησε για πολλά χρόνια στο Newport, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην πατρίδα των γονιών της, τη Σκιάθο. Την εικόνα παρέδωσαν τα μέλη του Newport Skiathos Club, στον ιερέα του Ναού, στις 15 Νοεμβρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ήταν και είναι σημείο αναφοράς των Ελλήνων του Newport, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, με έντονο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο. Μία από τις σημαντικότερες γιορτές της εκκλησίας είναι η 21η Νοεμβρίου, γιορτή της Παναγίας Εικονίστριας, Πολιούχος της Σκιάθου.

Με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», έχει αναπτύξει συνεργασία με το Newport Skiathos Club, από το 2013, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται κάθε χρόνο εκδήλωση, ταυτόχρονα στις δύο πόλεις με σύνδεση Skype. Οι σχέσεις των δύο πόλεων μετρούν πάνω από 140 χρόνια όταν μετανάστευσαν στο Newport οι πρώτοι Σκιαθίτες.

Οι περισσότεροι που εγκαταστάθηκαν στο Newport ασχολήθηκαν με το ψάρεμα, είναι καταγεγραμμένο πως το 1905 το ψάρεμα του αστακού γινόταν αποκλειστικά από τους Σκιαθίτες. Το 1920 ο πληθυσμός του Newport ήταν 30.000 περίπου με την Ελληνική κοινότητα να αριθμεί 205 μέλη.

Η Ελληνική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ιδρύεται και με τη συμβολή των Σκιαθιτών, Σταμάτη Ν. Λογοθέτη και Αναστάσιο Π. Παπαδούλια. Το 1967 ιδρύεται ο Σύλλογος Σκιαθιτών του Newport «The Island of Skiathos Organization» με πρώτο Πρόεδρο τον Δημήτρη Σαλονικιό. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή των δύο πόλεων, μετά από πρόταση του δήμου Σκιάθου το 1996 προς το δήμο του Newport. Οι Σκιαθίτες του Newport ποτέ δεν ξέχασαν τη γενέτειρά τους, και υπήρξαν γενναιόδωροι, με χορηγίες τους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του ναού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και της Παναγίας του Καρδάση, και πρόσφατα, ενίσχυσαν σημαντικά, με το ποσό των 3.260 δολαρίων, την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.

Το Newport βρίσκεται στο Aquidneck Island, (Aquidneck, σημαίνει ειρήνη στη γλώσσα των Ινδιάνων). Το νησί, έκτασης 75 τετραγωνικών μιλίων, ανήκει στην Πολιτεία Rhode Island, την μικρότερη Πολιτεία των Η.Π.Α., η οποία εκπροσωπείται από έναν μόνο Γερουσιαστή, που οι πρόσφατες εκλογές, ανέδειξαν έναν απόγονο Ελλήνων μεταναστών, τον κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ανδρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου