ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ταξίδι στον χρόνο

ταξίδι-στον-χρόνο-210271

Με την ξενάγηση της προηγούμενης Κυριακής έκλεισε ο κύκλος της έκθεσης «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», που «φιλοξενήθηκε» με επιτυχία στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, προσελκύοντας περισσότερους από 6.500 επισκέπτες. Παράλληλα, την έκθεση επισκέφτηκαν 400 μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σκιάθου, στο πλαίσιο αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νησί.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», μετά από πρόταση του Συλλόγου προς το Μουσείο, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μορφωτικού του ρόλου, ξεκίνησε το 1989 τη δραστηριοποίησή του στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και για πρώτη φορά οργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στον χώρο της έκθεσης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αρκετών παιδιών.

Στόχος του Συλλόγου είναι η εκ νέου συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τη διοργάνωση έκθεσης τον ερχόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογo και για τη Σκιάθο η συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα εμβληματικό μουσείο της χώρας, αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένα σημαντικό μουσείο για την τέχνη και τον πολιτισμού των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονταν στους ορθόδοξους χριστιανούς παρέχοντας πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού, διαμορφώνοντας τον χάρτη των ιερών προσκυνημάτων, την ιερά γεωγραφία της αγίας γης. Στόχος του συλλόγου «Η Σκιάθος», εξάλλου, είναι μέσα από συνεργασίες με σημαντικά μουσεία της χώρας, να δημιουργούνται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και η προβολή της Σκιάθου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, της κ. Ολγας Μάνου – Μουσείο Λούλη και επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου