ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μέτρα κατά των πυρκαγιών και μετά το τέλος της αντιπυρικής

μέτρα-κατά-των-πυρκαγιών-και-μετά-το-τέ-19827

Για την προστασία του δασικού πλούτου της Σκοπέλου

Μέτρα για την προστασία του δασικού πλούτου της Σκοπέλου και την αποτροπή κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου λαμβάνονται από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, σε συνεργασία με τους φορείς και το δήμο.

Στη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώθηκαν τέσσερις συνολικά πυρκαγιές, οι οποίες κατασβέστηκαν άμεσα, πριν λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις, χάρη στη διαρκή επαγρύπνηση, το συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση του έμψυχου δυναμικού του νησιού.

Την 31η Οκτωβρίου έληξε η αντιπυρική περίοδος, «ευτυχώς χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο μεγάλο συμβάν πυρκαγιάς με αρνητικά αποτελέσματα στο νησί μας» όπως επισημαίνει ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου Ανθυποπυραγός Χαράλαμπος Γκίκας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού.

Η Σκόπελος εξακολουθεί να είναι το πιο «πράσινο νησί του Αιγαίου». «Ενα μέρος από τη μεγάλη αυτή επιτυχία ανήκει και στον καθένα απλό πολίτη του νησιού αυτού, που με την προσοχή του και τη συμμόρφωσή του στις υποδείξεις και διατάξεις της υπηρεσίας μας, βοήθησε ώστε να κρατήσουμε ανέπαφο το δάσος, τη στιγμή που άλλα μέρη της πατρίδας μας επλήγησαν σοβαρότατα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μια βασική αγροτική δραστηριότητα αυτή την εποχή είναι και ο καθαρισμός των ελαιοπερίβολων και το κάψιμο των προϊόντων του καθαρισμού (κλαδιά). Με αφορμή την παραπάνω δραστηριότητα, εφιστάται οι προσοχή σε «όλους όσοι πρόκειται να κάψουν τα κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με την Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’ αριθμόν 9) σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται από 1-11-2014 μέχρι 30-4-2015 η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες μόνο όταν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα».

Βασικό είναι στο πλαίσιο αυτό να συγκεντρώνονται τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματος, ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία, να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά και να ενημερώνουν οι ενδιαφερόμενοι από την προηγούμενη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιτηρώντας, παράλληλα, συνεχώς την φωτιά.

Στην ίδια ανακοίνωση ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου υπογραμμίζει ότι «τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στο νησί της Σκοπέλου έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αυτή (από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο) και ας μην εφησυχάζουμε με το γεγονός ότι λόγω υγρασίας έχει εκλείψει ο κίνδυνος».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου