ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Με ορίζοντα το 2020 στην Αλόννησο

τοπικό-σχέδιο-διαχείρισης-αποβλήτων-158240

Εγκρίθηκε και τίθεται σε εφαρμογή το Τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Αλόννησο. Το σχέδιο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδιασµού Διαχείρισης Αποβλήτων και εκπόνησης Τοπικών Δηµοτικών Σχεδίων Διαχείρισης» και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τις προτάσεις των φορέων του νησιού μετά από διαβούλευση αλλά και τις δράσεις που θα υιοθετήσει ο Δήμος με στόχο την εκτροπή του µεγαλύτερου µέρους των απορριµµάτων µε ορίζοντα το χρονικό διάστηµα µέχρι το 2020.

Ο δήμος Αλοννήσου όπως φαίνεται και από το σχέδιο που εγκρίθηκε εντοπίζει προβλήματα στη λειτουργία της αποκομιδής καθώς ο μηχανολογικός στόλος είναι πεπαλαιωμένος και τα απορριμματοφόρα ήδη μετρούν 20 χρόνια ζωής. Παράλληλα καταγράφεται σημαντική έλλειψη προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας αλλά και μηχανημάτων όπως καδοπλυντηρίων ενώ άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης ώστε να περιοριστεί και το θαλάσσιο κόστος μεταφοράς των απορριμάτων.

Στο σχέδιο διαχείρισης προτείνεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κάδων για την προδιαλογή οργανικών και ανακυκλώσιµων υλικών, ανάλογα µε τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε δήµο καθώς και να δίκτυο «πράσινων σηµείων» µε διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, τυχόν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιµων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία και την προώθηση της επαναχρησιµοποίησης – ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισµού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ.

Επίσης προβλέπεται να λειτουργήσει σύστηµα αποκοµιδής και µεταφοράς που αφορά τα αναγκαία οχήματα, τους χώρους στάθµευσης και τους σταθµούς μεταφόρτωσης µε την πρόβλεψη ότι σταδιακά θα µειώνεται η ανάγκη για µεταφόρτωση και µεταφορά σύµµεικτων απορριµµάτων αλλά και δραστηριότητες κοµποστοποίησης – διαλογής – διαχωρισµού σε επίπεδο δήµου.

Το δημοτικό συμβούλιο Αλοννήσου για τη σύνταξη του σχεδίου είχε αποφασίσει τη συγκρότηση τριμελούς ομάδας έργου που ανέλαβε να ολοκληρώσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του δήμου, το οποίο εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 3μηνο θα τεθεί σε εφαρμογή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου