ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέα χιονόπτωση σε Σκόπελο και Αλόννησο

νέα-χιονόπτωση-σε-σκόπελο-και-αλόννησ-142777

Μηχανήματα και έμψυχο δυναμικό προσπαθούν να απομακρύνουν το χιόνι που επανήλθε προχθές το βράδυ

Πυρετωδώς εργάζονταν χθες τα διαθέσιμα οχήματα και το έμψυχο δυναμικό των νησιών, προκειμένου να απομακρυνθεί το νέο κύμα χιονιού, ύψους άνω των 60 εκατοστών που κάλυψε τον ορεινό όγκο της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Μηχανήματα των αντίστοιχων νησιωτικών δήμων και της Πυροσβεστικής επανέλαβαν νωρίς χθες το πρωί τις προσπάθειες εκχιονισμού του επαρχιακού δικτύου, ενώ τα σχολεία της Γλώσσας παρέμειναν και χθες κλειστά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αμεση ήταν, εξάλλου, η κινητοποίηση Δήμου και Πυροσβεστικής, προκειμένου να προσεγγίσει κτηνοτρόφος του νησιού το μαντρί του, που βρίσκεται στην ορεινή θέση Σεντούκια, η οποία κατέστη απροσπέλαστη λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε στον ορεινό όγκο του νησιού και στην περιοχή της Γλώσσας. Μετά από διήμερες προσπάθειες, ο δρόμος άνοιξε τελικά, προκειμένου ο ίδιος κτηνοτρόφος να προσεγγίσει σήμερα το μαντρί του. Στη Σκόπελο ειδικότερα, ο ορεινός όγκος περιμετρικά του νησιού παρέμεινε και χθες καλυμμένος από παχύ λευκό στρώμα χιονιού. Πολλά δέντρα και κλαδιά λύγισαν κάτω από το βάρος του χιονιού, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του δήμου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, προκειμένου να απομακρυνθούν από το δάσος είτε από διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, κορμοί δέντρων και κλαδιά, και να καταστούν και πάλι προσπελάσιμοι οι δρόμοι και τα ορεινά περάσματα.

Η έντονη χιονόπτωση που σημειώθηκε εκ νέου προχθές το βράδυ, κάλυψε και πάλι το οδόστρωμα στο επαρχιακό δίκτυο Σκοπέλου – Γλώσσας και ως εκ τούτου απαιτήθηκε η παρέμβαση μηχανήματος γκρέιντερ, προκειμένου να γίνει διάνοιξη του δρόμου. Το πρόβλημα εστιάζεται κατά βάση στον ορεινό όγκο, όπου σε ορισμένα απομακρυσμένα σημεία, τα οποία βρίσκονται σε ψηλότερο υψόμετρο, το χιόνι εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 60 εκατοστά. Η προσπάθεια διάνοιξης του οδικού δικτύου πραγματοποιείται κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των τοπικών δυνάμεων και υπηρεσιών και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στο μεταξύ, η Γλώσσα παρέμεινε και χθες χιονισμένη, με το ύψος του χιονιού να υπολογίζεται σε 10 εκατοστά εντός του χωριού και γύρω στα 30 εκατοστά αντίστοιχα, περιμετρικά του οικισμού. Το χιόνι διατηρείται παράλληλα και στην περιοχή Πετράκι της Σκοπέλου, το αγροτικό δίκτυο και σε όλα τα ορεινά σημεία, του νησιού, που θυμίζουν Αλπικό τοπίο.

Στην Αλόννησο

Νέο κύμα χιονόπτωσης σημειώθηκε παράλληλα και στην Αλόννησο αργά προχθές το βράδυ, ενώ όπως υπολογίζεται το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το μισό μέτρο στον ορεινό όγκο του νησιού. Νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησε η δεύτερη προσπάθεια εκχιονισμού, με τα μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου να εργάζονται ασταμάτητα, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο, όσο και στα ορεινά σημεία, που καλύφθηκαν και πάλι από παχύ στρώμα χιονιού. Εμφαση δόθηκε παράλληλα στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων, προκειμένου να καταστούν προσβάσιμα τα ποιμνιοστάσια δεκάδων κτηνοτρόφων του νησιού. Οι οικισμοί λειτούργησαν και χθες σύμφωνα με τους συνήθεις καθημερινούς ρυθμούς, χωρίς προβλήματα, ενώ στο μεταξύ, συνεχίστηκε η προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του χιονιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου