ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ακυρώσεις κρατήσεων στις Σποράδες προκαλούν έντονη ανησυχία

ακυρώσεις-κρατήσεων-στις-σποράδες-πρ-113855

Πλήττουν τις Βόρειες Σποράδες οι επιπτώσεις της πανδημίας, με τις πτήσεις εξωτερικού σε αναμονή

Σαρωτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία, όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά και για το επόμενο διάστημα, ενώ μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI επικαλούμενοι λόγους ανωτέρας βίας αναστέλλουν πληρωμές. Παράλληλα, μακραίνει η λίστα των εταιρειών κρουαζιέρας που σταματούν τα δρομολόγια, όπως και των αεροπορικών εταιρειών.

Κολοσσοί όπως η Celestyal, η JET 2 και άλλες μεγάλες εταιρείες βρίσκονται σε αναμονή, με τον χρόνο έναρξης των πτήσεων εξωτερικού στα αεροδρόμια Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου να παραμένει άγνωστος μέχρι στιγμής. Με βάση τα παραπάνω καθίσταται προφανές το κλίμα της έντονης ανησυχίας που επικρατεί, με επαγγελματίες της Σκιάθου να εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα υπάρχει σαφής εικόνα μετά τον Μάιο.

Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, λόγω της πανδημίας που ανέτρεψε τα δεδομένα σε μια περίοδο που συνδεόταν κατά κανόνα με το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, λόγω Πάσχα.

Η TUI απέστειλε επιστολές σε ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους με τους οποίους διατηρεί εγγυημένες συμβάσεις, που προβλέπουν δηλαδή απευθείας ενοικίαση δωματίων από αυτήν και πληρωμή τους, γνωστοποιώντας τους πως για λόγους ανωτέρας βίας όπως χαρακτηρίζει την πανδημία τις μετατρέπει σε απλές κρατήσεις χωρίς προκαταβολές με δυνατότητα ανέξοδης ακύρωσής τους, 21 συνήθως μέρες πριν από τη χρήση των δωματίων. Φαινόμενο που στη Θεσσαλία το συναντάμε στη Σκιάθο και στα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων. Με δεδομένο πως μεγάλος αριθμός Ελλήνων ξενοδόχων χρηματοδοτεί με τις προκαταβολές και τις εξοφλήσεις από αυτές τις συμβάσεις τόσο τα λειτουργικά του έξοδα, όσο και την εξυπηρέτηση του δανεισμού του, καθίσταται σαφής η απειλή για τη βιωσιμότητα των πιο ευάλωτων εξ αυτών, σχολιάζουν στην αγορά. Την πολιτική αυτή της TUI βεβαίως ακολουθούν ή αξιολογούν να υιοθετήσουν και άλλοι operators.

Η πίεση στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έχει τέτοια ένταση που απασχολεί τις τράπεζες εντόνως εξαιτίας της απειλής δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον καθίσταται επιβεβλημένη η υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον τουρισμό, που έχουν δανειακές υποχρεώσεις και ενδέχεται να μην μπορούν να τις εξυπηρετήσουν, λόγω των συνεπειών που επιφέρει στην οικονομία και στον τουρισμό η πανδημία, σύμφωνα με το thessalia economy.gr.

Το υπουργείο Τουρισμού, εξάλλου, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων και στη δημιουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας τουριστικών φορέων, επιχειρήσεων, και εκπροσώπων της αγοράς με το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίζονται θέματα που προκύπτουν.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ανασταλεί το άνοιγμα πληθώρας εποχικών θερινών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο έως τον Μάιο, αλλά όλοι ξέρουν πως είναι πιθανόν να μην ανοίξουν ούτε τον Μάιο. To τοπίο παραμένει θολό, με τους ξενοδόχους της περιοχής να βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου