ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εγκαινίασε την έκθεση «Εγεννήθην εν Σκιάθο» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

εγκαινίασε-την-έκθεση-εγεννήθην-εν-σ-1037743

Την έκθεση «Εγεννήθην εν Σκιάθω» αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη εγκαινίασε την περασμένη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση – τιμής προς το νησί της Σκιάθου, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τα θερμότερα συγχαρητήρια στους καλλιτέχνες «που έδωσαν τον δικό τους Παπαδιαμάντη, στην επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού που έστησε αυτό το έξοχο, ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα, καθώς και στον δήμο Σκιάθου και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών για την υλοποίησή του».

Αναφερόμενη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «ενέπνευσε ως μορφή, ως έργο, ως ήθος και τρόπος του βίου, συγγραφείς και εικαστικούς, κινηματογραφιστές και δοκιμιογράφους, απλούς αναγνώστες ανά τις εποχές» και πρόσθεσε ότι «κι αυτή η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, εμποτισμένη στην ποίηση του έργου του, στον νόστο για τον μικρόκοσμο της κοινοτικής ζωής μέσα στον οποίο ο συγγραφέας διαβάζει όλες τις ανθρώπινες αλήθειες, είναι νομίζω ένας ακόμη τρόπος να πλησιάσουμε το ‘σκοτεινό τρυγόνι’ που σφράγισε την ελληνική λογοτεχνία, τον αφηγητή που κατάφερε να αγγίξει το ‘επίκεντρο της πνευματικότητάς μας, τη μεταφυσική ρίζα της ζωής’, όπως έγραψε ο Ζήσιμος Λορεντζάτος».

Τέλος, σημείωσε ότι η εικαστική έκφραση συναντιέται εδώ με το υλικό της παπαδιαμαντικής δραματουργίας με τρόπο εξαιρετικά ευρηματικό και παρατήρησε ότι «οι καλλιτέχνες, εκκινώντας από το πολύκλωνο συναξάρι των ιστορήσεων του συγγραφέα, ενεργοποιούν εκ νέου το μύχιο θάλπος της πεζογραφίας του και μεταφράζουν σε εικαστική γλώσσα την άφατη γλυκύτητα, αλλά και την αναπόδραστη οδύνη του παπαδιαμαντικού κόσμου. Κι έτσι τον εγκαθιστούν πάλι ανάμεσά μας, αναδημιουργώντας με τα υλικά της τέχνης τους έναν τόπο κατάνυξης».

Η έκθεση «Εγεννήθην εν Σκιάθω» είναι ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον κορυφαίο των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου, και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, επιμέλειας της ιστορικού τέχνης, Ίριδας Κρητικού και με τη συμμετοχή 75 διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η έκθεση μεταφέρεται στην Αθήνα μετά από την Σκιάθο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Μαρτίου 2024.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου