ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καμπανάκι για την Αλόννησο: Στις κόκκινες περιοχές για πλημμύρες

καμπανάκι-για-την-αλόννησο-στις-κόκκι-1014668

Το καμπανάκι κινδύνου για καταστροφικές πλημμύρες σε δρόμους που εμφανίζουν μεγάλη κλίση και στους οποίους καταλήγουν παλιά ρέματα κρούουν οι ειδικοί. Ως σημεία υψηλού πλημμυρικού κινδύνου “κυκλώνουν” την οδό Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και κεντρικούς δρόμους στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στην Αλόννησο και τονίζουν την ανάγκη κάθε πόλη να υιοθετήσει σχέδιο ετοιμότητας.

Με επίκεντρο τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου ως ένα παρακλάδι της κλιματικής κρίσης που… ήρθε για να μείνει, ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Επιστημονικής Συνάντησης “Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης” στο Νόησις, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Ζαν-Λικ Λαβό.

Ειδικά για την Αλόννησο, εκτιμάται ότι το κέντρο από το λιμάνι έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά. Δημιουργήθηκε ένας δρόμος που έχει μεγάλη κλίση και έτσι σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης κινδυνεύει το λιμάνι”.

Κάθε περιοχή να αποκτήσει σχέδιο ετοιμότητας – “Να μη ζήσουμε τα ίδια με τη Θεσσαλία”
Υπό τον φόβο νέων πλημμυρών, ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί σχέδιο ετοιμότητας για κάθε περιοχή, ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα έγιναν στη Θεσσαλία, με ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί στις ταράτσες των σπιτιών τους, “Μια εβδομάδα πριν τον Ντάνιελ, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους θα υπάρξει καταστροφή. Στο μέλλον, κάθε κοινότητα θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για ασφαλή σημεία ενόψει μιας πλημμύρας, π.χ. όλοι οι κάτοικοι να γνωρίζουν ότι θα πάνε στο σχολείο του χωριού για να είναι ασφαλείς, όπου θα υπάρχουν γεννήτριες και όλα τα απαραίτητα. Με αυτό τον τροπο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εικόνες που είδαμε με ανθρώπους στις ταράτσες να περιμένουν να διασωθούν από ελικόπτερα”, υπογραμμίζει.

Τρεις κακοκαιρίες σε 2 χρόνια – “Η φύση κατέρριψε τις ισορροπίες που γνωρίζαμε”


Οι καταστροφικές πλημμύρες εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, αποδεικνύοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, σύμφωνα με τον ίδιο. “Ζήσαμε Ιανό, Ντάνιελ, Ηλία, σε διάστημα δύο χρόνων, ενώ κανονικά τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται έως και 100 χρόνια μακριά το ένα από το άλλο. Οι επιστήμονες, βασιζόμαστε σε στοιχεία, αλλά η φύση κατέρριψε τις ισορροπίες που γνωρίζαμε”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι από το 2000 οι καταστροφές που σχετίζονται με πλημμύρες έχουν αυξηθεί κατα 134% σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη η πρόεδρος του ΔΣ Νόησις Στέλλα Μπεζεργιάννη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) ΕΚΕΤΑ, η καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ ειδική σε θέματα ενέργειας Αναστασία Ζαμπανιώτου, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ με εξειδίκευση σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στην επεξεργασία πόσιμου νερού στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων ΕΚΕΤΑ, επικεφαλής της τεχνικής μονάδας SEMIDE/EMWIS (Ευρωμεσογειακό Σύστημα Πληροφόρησης για την Τεχνογνωσία στον Τομέα του Νερού) επικεφαλής του Office International de l’Eau (OiEau) για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα Ερίκ Μινό, ο ερευνητής-λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στην École Nationale de l’Eau et de l’Environnement του Στρασβούργου Κέβιν ντελ Βέκιο και η προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ Κατερίνα Χριστοδούλου.

Πηγή: thesstoday.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου