ΠΗΛΙΟ

Στη Ζαγορά ο Λευτέρης Αυγενάκης – Επί τάπητος τα προβλήματα οδικού δικτύου

στη-ζαγορά-ο-λευτέρης-αυγενάκης-επί-τ-995973

Ταχύτερες διαδικασίες, περισσότερες δυνάμεις και πιστώσεις για μεγαλύτερη πρόοδο στις αποκαταστάσεις, ζήτησαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο χθες σε Ζαγορά, Πουρί κ.α., ο Δήμος, φορείς και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής που βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel.

Από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς καταστροφής, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης ενεργοποίησε ένα ευρύ δίκτυο συνεργειών κυβερνητικών φορέων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανισμών κ.α. ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα ενέργειες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα γρήγορες αποκαταστάσεις σε υποδομές, δίκτυα κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και τη συζήτηση με τον δήμαρχο, επισκέφθηκε τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλο, τον ΓΓ του ΥΠΑΑ και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Τόσο στη σύσκεψη στο Δημαρχείο στη Ζαγορά με τη συμμετοχή μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, φορέων, συλλόγων κ.α. όσο και κατά την επίσκεψη στην κατεστραμμένη γέφυρα Καλοκαιρινός, κοντά στο Πουρί όπου ανέμεναν πολλοί κάτοικοι του χωριού, επισημάνθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών και διάθεσης περισσότερων μέσων, προσωπικού και πιστώσεων για ταχύτερα και μεγαλύτερα αποτελέσματα που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της καταστροφής.

«Υπάρχουν πολλά μέτωπα, από τις υποδομές μέχρι την καθημερινότητα και από το περιβάλλον μέχρι την οικονομία και τις προοπτικές της», τόνισε ο Δήμαρχος Παν. Κουτσάφτης ζητώντας περισσότερες συνέργειες κυβερνητικών φορέων.

Για την αποκατάσταση της σύνδεσης στο κεντρικό οδικό δίκτυο, προωθείται η λύση μεταλλικής γέφυρας στη θέση Μαυρούτσα ενώ στο Πουρί θα απαιτηθεί νέα γέφυρα.

Στο μεταξύ, έχει προσωρινά δημιουργηθεί παράκαμψη της κατεστραμμένης γέφυρας στο Πουρί και θα βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να εξυπηρετούνται και διελεύσεις ΙΧ από και προς το Πουρί.

Παράλληλα, γίνονται αποκαταστάσεις στο αγροτικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν οι εκατοντάδες παραγωγοί μήλων και κάστανων για τη συγκομιδή.

Υποστήριξη από την κυβέρνηση, ζητήθηκε και για τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα διακοινοτικά οδικά δίκτυα και εκείνα εντός οικισμών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον τουρισμό κ.α.

Αναφορικά τέλος με τα σχολεία, επισημάνθηκε πως είναι έτοιμα να λειτουργήσουν σε όλο τον Δήμο ενώ έχουν αποκατασταθεί και υπηρεσίες όπως η αποκομιδή απορριμμάτων και η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Βόλου καθώς πλέον από την γέφυρα στο Γαλανόρεμα, ανάμεσα σε Ζαγορά και Καράβωμα, διέρχονται και βαρέα οχήματα έως 15 τόνους μετά από αυτοψία και διαβεβαίωση της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Σε όλες τις συσκέψεις και συναντήσεις όπως και στην ειδική σύσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς όπου εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, υπήρξαν ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για έμπρακτη και διαρκή στήριξη και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να αντιμετωπιστεί στο μέλλον η κλιματική κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου