ΠΗΛΙΟ

Κραυγή των ανθρώπων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου μέσα από βίντεο – γροθιά

κραυγή-των-ανθρώπων-του-δήμου-ζαγοράς-994499

Σε έναν δίλεπτο ξετυλίγεται όλη η αγωνία των κατοίκων για τον μέλλον στον τόπο τους που καταστράφηκε από την πρωτοφανή θεομηνία

Κραυγή αγωνίας για το ίδιο το μέλλον τους στον τόπο τους, που καταστράφηκε από την πρωτοφανή κακοκαιρία, που έπληξε την περιοχή, από κατοίκους στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου. Σε ένα βίντεο διάρκειας μόλις δύο λεπτών ξετυλίγεται όλο το δράμα που βιώνει η περιοχή, στην οποία καταστράφηκε το οδικό και αγροτικό δίκτυο, κάτοικοι αποκλείστηκαν στα χωριά τους, έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα και πλέον δεν μπορούν να πάνε ούτε στα κτήματά τους για να μαζέψουν τα μήλα που απέμειναν…

Μία ολόκληρη κοινωνία κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. «Ξαφνικός θάνατος» αποτέλεσε το χτύπημα του Daniel στον τουρισμό της περιοχής και πλέον όλες οι προσπάθειες στρέφονται στη διάσωση της αγροτικής παραγωγής από την οποία εξαρτάται πλέον η επιβίωσή τους.

Σε έναν δήμο, όπου οι τηλεπικοινωνίες είναι εξαιρετικά δύσκολες εξαιτίας των ζημιών που σημειώθηκαν, βίντεο που γυρίστηκε από τη Drastic Κοιν.Σ.Επ. κάνει πλέον το γύρο των social media και αποτελεί την φωνή των κατοίκων που απευθύνουν έκκληση για μηχανήματα.

Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών αποτυπώνονται εικόνες καταστροφής από την περιοχή και κάτοικοι να εκφράζουν την αγωνία τους:

-«Οι δρόμοι όλοι είναι κλειστοί. Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταρρεύσει και πρέπει να ξεκινήσουμε να μαζεύουμε μήλα, αυτά που έχουν απομείνει».

-«Πρέπει να έρθουν άμεσα μηχανήματα. Πολλά μηχανήματα. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Κι ακόμη πιο δύσκολα θα είναι αν δεν ελεγχθούν οι γέφυρες»

-«Το μόνο που θέλουμε είναι μηχανήματα για να ανοίξουν οι αγροτικοί δρόμοι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν χάσουμε φέτος την παραγωγή μας, πρέπει να φύγουμε από τα χωριά μας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια»

-«Αν θέλουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια»

-«Τον αγάπησα αυτόν τον τόπο από παιδί και αποφάσισα να έρθω να μείνω εδώ πέρα. Και είμαι διατεθειμένη να κάνω τα πάντα για να μην ερημώσει. Δεν έχουμε να πάμε πουθενά. Ξεχάστε το».

-«Σας το λέω χωριάτικα. Ολοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε».

Το βίντεο δημιούργησε η Drastic Κοιν.Σ.Επ. (Video: Μυρτώ Παπαδογεώργου, Drone: Δημήτρης Φιλίππου, Σιδέρης Νανούδης).

Ενωνουν τη φωνή τους οι επαγγελματίες

Στο πλευρό των παραγωγών και ένας κλάδος, που χτυπήθηκε από «ξαφνικό θάνατο». Οι επαγγελματίες της Ζαγοράς που είδαν τη σεζόν να τελειώνει πρόωρα και ξαφνικά μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία.

«Με ρεαλισμό από την πλευρά των επαγγελματιών του τουρισμού συνειδητοποιούμε πως το υπόλοιπο της φετινής σεζόν έχει χαθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημαντικότητα της αγροτικής οικονομίας για την επιβίωση όλων των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Ζαγοράς, αν και η δυναμική μας είναι μικρή, ο σύλλογός μας τάσσεται στο πλευρό του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Αγροτικού Συλλόγου Μακρυρράχης και Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου και του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς Zagorin Agricultural Cooperative με οποιαδήποτε μορφή βοήθειας μπορεί να στηρίξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς «Ξένιος Ζευς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου