ΠΗΛΙΟ

«Πνίγηκε» η Ζαγορά: Στα 89 χιλιοστά έφτασε το ύψος της βροχής

πνίγηκε-η-ζαγορά-στα-89-χιλιοστά-έφτα-961655

Ζημιές σε αγροτική οδοποιία και παραλίες που είχαν καθαριστεί και διαστρωθεί

Ανάμεσα στις οκτώ περιοχές της Ελλάδας, που «πνίγηκαν» από την έντονη βροχόπτωση του περασμένου Σαββάτου, συγκαταλέγεται η περιοχή της Ζαγοράς. Το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες άγγιξε τα 90 χιλιοστά και προκάλεσε προβλήματα τόσο στην αγροτική οδοποιία όσο και στις παραλίες που μόλις είχαν καθαριστεί και διαστρωθεί.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ηασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα κατά το τριήμερο 16-18 Ιουνίου είχε ως κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους μεγάλης διάρκειας και ισχυρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουνίου και τις καταιγίδες σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν και χαλαζοπτώσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κακοκαιρία έπληξε το σύνολο σχεδόν της χώρας με εξαίρεση λίγες περιοχές στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το μεγαλύτερο ύψος βροχής του τριημέρου καταγράφηκε στη Στέμνιτσα Αρκαδίας και ήταν 104 χιλιοστά. Ακολουθούν η Σέττα Εύβοιας με ύψος βροχής 93 χιλιοστά, η Ζαγορά Πηλίου με 89 χιλιοστά, το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης με 87 χιλιοστά και το Μέτσοβο με 86 χιλιοστά βροχής.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Αποστόλη Κοντογιώργο, ο όγκος της βροχής ήταν τόσο μεγάλος, με αποτέλεσμα να γίνουν νέες ζημιές στην αγροτική οδοποιία. Σε αγροτικούς δρόμους έχουν ανοίξει ολόκληρα χαντάκια, με αποτέλεσμα αγρότες να έχουν δύσκολη πρόσβαση στα κτήματά τους.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εγκρίθηκε έργο για την αποκατάσταση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτικά και τσιμεντοστρώσεις, το οποίο έχει μεν ξεκινήσει αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και πάλι όμως αφορά μόλις στο 10% του αγροτικού δικτύου του δήμου, με αποτέλεσμα σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση να δημιουργούνται προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 50% της αγροτικής οδοποιίας παρουσιάζει προβλήματα», σημείωσε ο κ. Κοντογιώργος.

Προβλήματα υπάρχουν και στα παράλια της περιοχής. Τις προηγούμενες ημέρες η δημοτική αρχή είχε εγκρίνει εργολαβία και με μηχανήματα έγινε καθαρισμός των ακτών από φερτές ύλες και σκουπίδια ενώ παράλληλα έγινε διάστρωση των παραλιών. Μετά την καταρρακτώδη βροχή του Σαββάτου, οι παραλίες γέμισαν εκ νέου φερτές ύλες που κατέληξαν στις ακτές μέσω των ρεμάτων.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου