ΠΗΛΙΟ

«Πόλεμος» για το μουσείο στο Τρίκερι

πόλεμος-για-το-μουσείο-στο-τρίκερι-928148

Υπό διωγμό… εκθέματα από την αίθουσα ναυτιλίας, ώστε να στεγαστεί στον χώρο η Λιμενική Αρχή

«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο Τρίκερι σχετικά με την έξωση του Λαογραφικού Μουσείου από τη μία από τις δύο αίθουσες στις οποίες στεγάζεται, ώστε να στεγαστεί εκεί η μονάδα της Λιμενικής Αρχής.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η στέγαση της Λιμενικής Αρχής είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους λιμενικούς, αλλά και τη δημοτική αρχή, την ίδια ώρα, όμως, οι κάτοικοι θεωρούν ότι και το κλείσιμο του μοναδικού μουσείου της περιοχής δεν αποτελεί λύση.

Στο Τρίκερι εδώ και περίπου 20 χρόνια λειτουργεί το Μουσείο Ιστορίας, Ναυτιλίας και της Λαογραφίας του Τρικερίου, με πάνω από 2.000 εκθέματα παραδοσιακής τοπικής κληρονομιάς. Ο χώρος που στεγάζεται το Μουσείο είναι το, άλλοτε, μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, όπου μετά το κλείσιμό του, με απόφαση του Νομάρχη το 2004 χαρακτηρίστηκε Εκθετήριο- Μουσείο Ιστορίας της Ναυτιλίας.

Την ίδια περίοδο, η περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε χρηματοδότηση 160 χιλιάδων ευρώ από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ για την αποκατάσταση των φθορών, την αναστήλωση του χώρου και τη μετατροπή του σε εκθετήριο της Τρικεριώτικης, και όχι μόνο, κληρονομιάς.

Εκτοτε, το Μουσείο λειτουργεί αδιαλείπτως. Το κτίριο αποτελείται από δύο αίθουσες όπου στη μια έχει συγκεντρωθεί το πλούσιο συλλεκτικό και εκθεσιακό υλικό από την ιστορία της ναυτιλίας και στην άλλη εκτίθενται λαογραφικά στοιχεία από το Τρίκερι, όπως κεντήματα, παραδοσιακές φορεσιές και πολλά άλλα εκθέματα. Τη λειτουργία του Μουσείου έχει αναλάβει το αναγνωρισμένο Σωματείο «Οι φίλοι του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Σωματείου και πρώην δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια γίνονται προσπάθειες για υποβάθμιση και κατάργηση του μουσείου από την δημοτική αρχή. «Μα είναι δυνατόν μία δημοτική αρχή να μην ενδιαφέρεται για την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου της;» διερωτάται ο κ. Φορτούνας.

Το 2019 η δημοτική αρχή, μέσω αντιδημάρχων, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο την εισήγηση να καταργηθεί το Μουσείο στο Τρίκερι, ώστε να στεγαστεί εκεί το πρόγραμμα LeaderΑλιείας, που δεν προκηρύχθηκε ποτέ, με τη πρόταση να καταψηφίζεται.

Δύο χρόνια αργότερα, με νέα πρόταση η δημοτική αρχή έρχεται και προτείνει η μία από τις δύο αίθουσες να παραχωρηθεί για τη στέγαση του Λιμενικού Τμήματος. Η αποκεντρωμένη διοίκηση απορρίπτει την πρόταση και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου προσφεύγει στη δικαιοσύνη και η πρόταση γίνεται αποδεκτή.

Εβαλε δικαστικό επιμελητή ο Μιτζικός

Παρά την έφεση του Σωματείου «Οι φίλοι του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου» στο διοικητικό εφετείο, που αναμένεται να εκδικαστεί στις 22 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, δικαστικός επιμελητής παρουσιάστηκε στο Τρίκερι και επέβαλε την έξωση των εκθεμάτων από τη μία αίθουσα ώστε να υλοποιηθεί η στέγαση της Λιμενικής Αρχής.

«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αποστέλλεται δικαστικός επιμελητής για να γίνει έξωση των εκθεμάτων της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Μόνο στη σύγχρονη Ελλάδα γίνονται αυτά» αναφέρουν αγανακτισμένοι οι εκπρόσωποι των Φίλων του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου.

«Είναι απαράδεκτο από μία δημοτική αρχή να επιβάλλεται δικαστικός επιμελητής και να γίνεται έξωση στην ιστορία του τόπου μας. Εχουμε αναγκαστεί να μεταφέρουμε, άναρχα, πάνω από 2.000 εκθέματα σε μία μικρή αίθουσα, την ίδια στιγμή που δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από Τεχνική Υπηρεσία για την επάρκεια και την καταλληλότητα του χώρου ώστε να στεγαστεί η Λιμενική Αρχή.

Το κτίριο είναι εμφανές ότι είναι ακατάλληλο για τη στέγαση μίας δημόσιας υπηρεσίας, καθώς δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις όπως τη πρόσβαση σε άτομα ΑμεΑ» αναφέρει ο κ. Φορτούνας. Προσθέτει, ακόμη, ότι εάν υλοποιηθεί η απόφαση θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική του χώρου του Μουσείου.

Το σωματείο αφήνει αιχμές για τη Δικαιοσύνη, που έκανε αποδεκτή την απόφαση στέγασης του Λιμενικού σε αίθουσα 80 τετραγωνικών μέτρων του Μουσείου, τονίζοντας ότι δεν έλαβε υπόψη ούτε την απόφαση του πρώην Νομάρχη Μαγνησίας ούτε της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη χρήση του κτιρίου για έναν συγκεκριμένο σκοπό, εκείνον του εκθετηρίου.

Εδώ και, σχεδόν, έναν μήνα από την έξωση του μουσείου, από τη μία από τις δύο αίθουσες, καμία ενέργεια μετεγκατάστασης της λιμενικής αρχής δεν έχει γίνει. «Το μουσείο συνεχίζει και θα συνεχίζει να λειτουργεί» επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κατηγορώντας τον διοικητή του Λιμενικού Τμήματος για ψευδές και παραπλανητικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο τονιζόταν ότι είχε ανασταλεί η λειτουργία του.

Οπως αναφέρει ο κ. Φορτούνας, που έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για πάνω από 25 χρόνια, αυτή η πρωτόγνωρος αντιμετώπιση δεν τιμά κανέναν και πρωτίστως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα που αποτελούν θεματοφύλακες της Ιστορίας της Ελληνικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή ως «ανιστόρητη» που προβαίνει σε τέτοια μέσα για να πετύχει το σκοπό της, όταν ο ίδιος, όντας από τα ενεργότερα μέλη της τοπικής κοινότητας, έχει παραχωρήσει προ τριαντακονταετίας οικόπεδο ώστε να στεγαστεί η Λιμενική Αρχή του τόπου.

«Η ανικανότητα της Λιμενικής Αρχής που επί μία δεκαετία δεν κατόρθωσε να βρει λύση στο στεγαστικό της πρόβλημα δεν επιτρέπεται να αποβεί σε βάρος της Ιστορίας και του Ναυτικού Πολιτισμού στο Τρίκερι με τη διάλυση του Μουσείου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου